Savez gradova i općina: Pred Ustavnim sudom bi moglo biti osporeno 60 zakona donesenih u F BiH

0
7
cache_srcdf8169a794b35ef36bf27495e4a21269_pare81aa07af492ae0601331a009a6b4e14_dat1383163799Sarajevo, Goražde, Kalesija, Busovača, Visoko, Konjic, Zenica – Predsjedništvo Saveza gradova i općina Federacije BiH razmatra mogućnost da pred Ustavnim sudom F BiH ospori čak oko 60 zakona koji su doneseni na nivou Federacije BiH.
Ovo je u Kalesiji, gdje je održana sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, izjavio predsjednik ovog tijela Husejn Smajlović, načelnik Zenice.

-Sve što se događa, sav život se odvija na nivou lokalne samouprave. Prilikom donošenja zakona u Federaciji BiH donedavno se uopće nisu konsultovale općine i gradovi. Trenutno imamo oko 60 zakona koji su doneseni bez bilo kakve konsultacije s nama. Još se suzdržavamo da pokrenemo ustavne sporove i te zakone stavimo van snage. Nadamo se da ćemo i bez tog poteza učiniti da se prilikom donošenja zakona konsultuju lokalne samouprave, odnosno, općine i gradovi . Nije nam cilj konfrontacija, da se tužakamo, već želimo bolji ambijent, kazao je Smajlović.

Saveza općina i gradova F BiH okuplja predstavnike svih općina u F BiH, a Predsjedništvo čini 13 načelnika općina: Novo Sarajevo, Bužim, Tomislavgrad, Goražde, Kalesija, Busovača, Visoko, Vogošća, Konjic, Zenica, Čitluk, Domaljevac – Šamac i Grude.

-Izvori prihoda i većina resursa su na lokalnom nivou, a kada je riječ o raspodjeli javnih prihoda, onda se općine, lokalne zajedica zanemaruju, kazala je Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Domaćin ove sjednice, kalesijski načelnik Rasim Omerović, kaže da se kroz rad Saveza nastoje rješavati zajednički problemi koje općine imaju, te da će se glas Saveza ubuduće morati više slušati.

(bportal.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime