„Save the Children“ i Općina Sanski Most potpisali memoradnum o razumijevanju

0
1

Save-the-Children_0

Sanski Most – Općina Sanski Most i organizacija „Save the Children“ potpisali su memoradnum o razumijevanju kojim je ozvaničen početak implementacije projekta „Izgradnja otpornosti na prirodne i druge nepogode u poplavama pogođenim općinama u BiH u 2014. godini“.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između predstavnika općine i pomenute međunarodne organizacije definišu se uloge i odgovornosti partnera u implementaciji ovog projekta, te vremenski okvir djelovanja. Ovaj projekat predviđa niz planskih aktivnosti u sklopu kojih će se pružiti podrška lokalnoj zajednici u izradi procjene rizika od prirodnih i drugih katastrofa, kao i izradi plana postupanja koji će unaprijediti sistem zaštite u vanrednim okolnostima.

Kako je ovom prilikom za „Radio Sanu“ izjavila Andrea Žeravić, direktorica „Save the Children-a“, poučeni iskustvima iz prošle godine tokom koje su se desile velike prirodne katasrofe, kao i velike majske poplave koje nisu zaobišle ni općinu Sanski Most, ova međunarodna organizacija je pokrenula projekt koji ima za cilj da pruži podršku lokalnim zajednicama u unaprijeđenju sistema zaštite.

Pored lokalne samouprave, memorandum o razumijevanju potpisan je i sa Prvom sanskom školom, koja će biti dio ovog projekta i čiji će predstavnik biti dio radne grupe koja će raditi na njegovoj implementaciji.

Planom je predviđeno da projekat bude implementiran do maja naredne godine, a u tom vremenskom periodu između ostalog planirana je izrada Procjene rizika od opasnosti, ranjivosti i kapaciteta u slučajevima prirodnih katastrofa, izrada Plana postupanja u slučajevima prirodne i druge katasrofe, kao i niz ostalih aktivnosti na podizanju svijesti i promociji pomenutog projekta.

(inmedia.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime