Saudijska Arabija diže ruke od Sisija

1
0

Saudijska Arabija diže ruke od Sisija

Egipat, Arabija – Dešavaju se ozbiljni zaokreti u saudijsko-egipatskim odnosima usljed Sisijevih poteza, tvrdi saudijski diplomata.

Egipatski predsjednik Abdulfettah Al-Sisi živi u svijetu iluzija koji nema nikakvog dodira sa stvarnošću, i postoji ozbiljan zaokret u saudijskim odnosima prema njegovoj vlasti, kazao je savjetnik saudijskog ambasadora.

Nawaf Ubaid, savjetnik princa Muhammeda bin Nawafa, saudijskog ambasadora u Velikoj Britaniji prenosi riječi iz saudijskih diplomatskih izvora:“Saudijska Arabija ozbiljno preispituje svoj odnos prema Sisiju i njegovoj vladi u Egiptu, nakon što su dobili nove vijesti vezane za samog Sisija“, i dalje dodaje „ekonomska situacija u Egiptu ne može naprijed i Sisijevo nerazumno vođenje vanjske politike prisiljava Saudijsku Arabiju da promjeni kurs prema njemu.“ Citirao je i bivšeg generala egipatske vojske koji smatra da bi i Sisi mogao doživjeti Mubarakovu sudbinu.

Ubaid je komentarisao ove analize i na svom tviter profilu riječima:“Sisijeve iluzije i njegovi savjetnici uskoro bi se mogli okrenuti protiv njega. Egipat pod Sisijevim vodstvom ne može biti saveznik, a ni prijatelj ili partner Saudijske Arabije i drugih zemalja Zaljeva.“

Saudijski analitičar Mehanna Al-Hubail prokomentarisao je Ubejdove naznake time da zaokret Saudijske Arabije u odnosu prema Sisiju leži u Sisijevom priklanjanju rusko-iranskoj osovini. Upravo je u krizi koja je zahvatila odnose Rusije i Turske sam Sisi započeo svoj lov time što je njegov ministar Rusima predložio da nedostatak voća i povrća usljed sankcija Turskoj nadomjeste uvozom istih iz Egipta. Trenutno glavni sponzor Sisijevog režima su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Priredio: Ernas Pašalić

Izvor: www.middleeastmonitor.com

(saff.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Egipatski predsednik Sisi živi u svetu realnosti, dok saudijska vrhuška živi u svetu iluzija. U iluzijama da svet ne vidi da su glavni sponzori islamista, dok je Turska glavni poslovni partner istih. Zato je i Merkelkin zamenik javno upozorio Saudijsku Arabiju da prestane da finansira vehabističke džamije koje su pravi rasadnici ekstremizma. Isto tako je rekao da zapad više ne može da se pravi da to ne vidi jer je to vreme odavno prošlo. Dakle, gospodo Saudi, ako vas svrbe pare, ima toliko načina da ih date u filantropske svrhe. Evo ne morate u filantropske, krenite samo od svog nesrećnog umeta koji svakodnevno gine, krvari, gubi materijalna dobra, rasejan po izbegličkim kampovima širom Libana, Jordana, Turske, te EU.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime