Sastanak visokih delegacija SDA i HDZ BiH u Mostaru: Grad Mostar, HNK, saradnja, strateško partnerstvo …

0
3

IMAG1781-slider-400x226Mostar – HDZ BiH i SDA će učiniti sve u njihovoj moći da se izbori za mostarsko Gradsko vijeće održe zajedno s općim izborima u listopadu ili do kraja ove godine, zaključeno je na sastanku predsjednika HDZ-a BiHDragana Čovića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je održan večeras u Mostaru.

Sastanku su nazočili i čelnici lokalnih stranačkih organizacija, a Čović i Izetbegović su poručili kako dvije stranke moraju pokušati relaksirati odnose između Hrvata i Bošnjaka.

Ekonomski ambijent

Cilj nam je jednostavan – održati izbore za Mostar. Naše stranke trebaju jačati suradnju, pa čak u konačnici napraviti i strateško partnerstvo kako bismo time relaksirali odnose između dva naroda. Svjesni smo da ovo radimo u izuzetno teškom ambijentu socijalnih i ekonomskih odnosa, pa i političke slike koja iz tog proizlazi. Istovremeno, imamo još svega pola godine do izbora i to traži obazrivost jer svi imamo svoje planove i strategije kako ostvariti što bolji rezultat na izborima“, rekao je Čović, koji je s Izetbegovićem dogovorio i da se čelnici gradskih i županijskih organizacija dvije stranke sastanu u narednih sedam dana.

Ako neke stvari nismo u stanju odmah rješavati, onda ih trebamo prepoznati kao problem i osmisliti dinamiku rješavanja tih pitanja. Zbog toga ćemo u narednih sedam dana održati novi sastanak. Zajednički trebamo početi graditi jedan strateški dokument stvaranja povoljnog ekonomskog ambijenta za Mostar kako bi se počele privlačiti investicije. Danas je Mostar prevažan kao središte Hercegovine i želimo stvoriti atmosferu privlačnu investitorima“, rekao je Čović.

Izetbegović je, pak, istaknuo kako SDA i HDZBiH moraju naći način da Mostar više ne bude blokiran grad.

Pokušat ćemo raditi na tome da se izbori za mostarsko Gradsko vijeće održe zajedno s općim izborima. Ako to ne uspijemo, onda ćemo intenzivno raditi na tome da ti izbori budu održani ove godine“, rekao je Izetbegović.

Također, dodao je kako HDZ BiH i SDA redovito razgovaraju u pozitivnom ozračju, iako često imaju suprotstavljene stavove i interese, kao i narodi koje predstavljaju.

Možemo o svemu razgovarati, pa i o stvarima o kojima se ne slažemo do u detalje. To je naše prvo postignuće. Mostar mora živjeti i intenzivno moramo tražiti rješenja. Moramo naći način da ovaj grad više ne bude u blokadi“, rekao je drugi čovjek SDA.

Izetbegović je rekao i kako je s Čovićem dogovorio da će dvije stranke zajedno raditi na projektu koji će značiti ekonomsko oživljavanje Mostara.

Želimo naći način da ovdje privučemo investicije. Imamo i poseban interes za Mostar jer se ovdje dokazuje da dva naroda mogu zajedno živjeti. Želimo ubrzan oporavak privrede u Mostaru i ubrzano zapošljavanje“, rekao je Izetbegović.

Čeka se ponuda

SDA želi s HDZ-om BiH stvoriti strateško partnerstvo“, dodao je Izetbegović, kako bi se spriječilo da na bilo kojem nivou vlasti jedna etnička grupa dominira nad drugom.

To je proces i to neće biti lako postići. Smatram da su u Mostaru dominantna etnička grupa Hrvati i mi očekujemo korak sa njihove strane. Bošnjaci su imali Statut Mostara koji je mijenjan odlukama visokoga predstavnika, a njihova je pozicija dodatno oslabljena kroz odluku Ustavnoga suda BiH za Mostar. Mi s naše strane ovdje ne možemo napraviti daljnji iskorak. Očekujemo da se druga strana na ovom nivou dokaže i da nešto ponudi. Mi smo spremni to isto učiniti na državnom nivou“, kazao je Izetbegović.

 

(Oslobođenje)

 

Predsjedništva Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH održali su danas sastanak u sjedištu HDZ-a u Mostaru. Na sastanku je razgovarano o funkcionisanju gradske i kantonalne vlasti te jačanju saradnje dvije stranke.

Dogovorili smo strateški dokument koji će doprinijeti razvoju Mostara i ubrzanom zapošljavanju ljudi“, rekao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Istakao je da će ove dvije stranke raditi na tom da se izbori u Mostaru održe zajedno s oktobarskim izborima ili barem u ovoj godini.

Razlog strateškog partnerstva dviju stranaka je sprječavanje dominacije jedne etničke grupe koja je dominantna bilo na općinskom, kantonalnom ili državnom nivou. To što mi ne možemo odjednom riješiti sve probleme između Bošnjaka i Hrvata koji imaju duboke korijene, ne znači da se ne trebamo sastajati i vidjeti gdje je šansa za zajednički iskorak“, naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako je dogovor oko izbornih jedinica trajao tri godine, te da će trajati još tri ako treba, ali da je uvjeren kako će ove dvije stranke pronaći rješenje.

Svjesni smo da radimo u teškom ambijentu zbog teške socijalno-ekonomske situacije u BiH i zato što smo šest mjeseci pred izbore. Strateški dokument za Mostar koji je dogovoren sa SDA kako bi se privukli investitori u ovu regiju“, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako je cilj stvoriti ambijent za izbore u Mostaru, ali da nikakva nametanja ne dolaze u obzir.

Dogovoreno je ono što sam stalno naglašavao, a to je strateško partnerstvo između dvije stranke kako bi se relaksirali odnosi između dva naroda“, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istakao je na kraju kako je uvjeren da će u Predsjedništvo ući čovjek kojeg predloži Hrvatski narodni sabor i kandidat HDZ-a BiH.

(sda.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime