Sastanak sa načelnicima općina Bosanska Krupa i Velika Kladuša

0
4

Ministar Dedić sa načelnicima općina V. Kladusa i B. Krupa

Bosanska Kupra, Velika Kladuša – Načelnici općina Bosanska Krupa i Velika Kladuša sastali su se danas 25.08.2015.g. u Sarajevu sa ministrom mr.sci. Šemsudinom Dedićem kako bi razgovarali o trenutnom stanju i napretku provedbe Projekta „Vodosnabijevanje i odvođenja otpadnih voda u FBiH“  (WATSANFBiH) u njihovim općinama.

Projekat se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB), grant sredstava IPA 2009 i IPA 2008, te općinskih sredstava.

Općina Bosanska Krupa potpisala je sa Ugovor o kreditu u iznosu od 3.536.325 KM, te Ugovor o grantu – IPA 2008 u iznosu od 1.455.050 KM.

Općina Velika Kladuša potpisala je Ugovor o kreditu u iznosu od 6.454.239 KM, te Ugovor o grantu – IPA 2008 u iznosu od 1.772.792 KM i Ugovor o grantu – IPA 2009 u iznosu od 882.858 KM.

Načelnik Bosanske Krupe je izvijestio ministra da je Općina objavila tender za jedan dio radova na kanalizacionom sistemu, koji se potpuno finansira sredstvima granta iz IPA 2008, te da je odabran izvođač s kojim slijedi potpisivanje ugovora.

Načelnik Velike Kladuše također je dodao da je ova Općina objavila tender za izvođenje radova, nakon čega je zbog tužbenog postupka onemogućeno izvođenje radova, a čije se rješavanje, uz pomoć Ministarstva, očekuje u skorijem roku.

Naglašavajući značaj sanacije vodovodne i kanalizacione infrastrukture u općinama Federacije, Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo zbog osjetnog pomaka u provedbi ovog Projekta čiji je cilj poboljšanje vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. “Ovaj Projekat predstavlja jedan od najvećih investicijskih poduhvata koje realizuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji s međunarodnim institucijama i općinama FBiH, koji je osim izdašnih kreditnih sredstava plasiranih putem Europske investicijske banke također privukao znatna grant sredstva kroz IPA i druge EU programe kao i bilateralne agencije kao što su švedska SIDA i drugi. U narednom periodu nastojat ćemo osigurati i dodatna grant sredstva kako bi pomogli općinama da lakše zatvore finansijske konstrukcije za ove projekte,” izjavio je ministar Dedić u razgovoru sa načelnicima.

Cijeneći značaj ovog Projekta za razvoj i stvaranje boljih uslova života u općinama, ministar Dedić je nadalje pojasnio da će Ministarstvo kao promotor i glavni organ za provedbu i koordinaciju ovog Projekta učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da se razriješe problemi i zastoji u općinama vezano za ovaj projekt te nastavi intenzivnije raditi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

(sda.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime