Sastanak Reisu-l-uleme sa imamima Muftijstva travničkog

0
2

Travnik – U četvrtak, 26.11.2015. godine u prostorijama Kulturnog centra princeza Dževhera u Bugojnu upriličen je sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića sa imamima Muftijstva travničkog.

Ovaj sastanak inicirali su Uprava za vjerske poslove Rijaseta i Kancelarija Reisu-l-uleme. Ovo je treći sastanak Reisu-l-uleme sa imamima, nakon sastanaka u Goraždu i Mostaru. Pored Reisu-l-uleme, imama, glavnih imama i predsjednika medžlisa sastanku su prisustvovali: zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović te direktori Rijasetovih uprava: za vjerske poslove mr. Nusret-ef.Abdibegović, za ekonomske i finansijske poslove Zejnil Rebihić, za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović, a u ime Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović.

Nakon ašereta kojeg je na samom početku proučio mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Travnik uvodnu riječ održao je mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je prisutne upoznao sa programom sastanka. Prisutnima se potom obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je u kratkim crtama iznio najosnovnije informacije sa područja ovog muftijstva, a koje se vežu za njegovo prostorno i administrativno uređenje, vjerski život, aktuelnu problematiku itd.

Nakon travničkog muftije obratio se reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović. U svome obraćanju pred oko 150 prisutnih Reisu-l-ulema se dotakao pitanja koja su bitna za djelovanje Zajednice, koju je okarakterisao kao „Zajednicu vjere i Zajednicu poslanja.“ Nju karakteriše, kako je rekao, „institucionalno tumačenje vjere koje je nastalo na predanju.“ Njena zasluga je, po riječima uvaženog Reisu-l-uleme, u tome što je svoj narod očuvala na okupu. „Prijašnja naša ulema suočavala se sa različitim izazovima svoga vremena na koja je djelovala pravovremeno, a što se može shvatiti kroz izučavanje djela Hasan Kjafije Pruščaka, Husein-ef. Đoze i drugih. Izazov našeg vremena je interpretacija vjerskog učenja, a u čemu naši imami i naša ulema imaju glavnu ulogu“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović. Na kraju svoga izlaganja Reisu-l-ulema je napomenuo da se nalazimo pred tri veoma važne reforme: reforme mekteba, reforme socijalnog sektora i reforme medijskog prostora u okvirima Islamske zajednice, te zamolio imame da u svome radu vode računa o tome da podučavaju djecu univerzalnim vrijednostima Islama, da vode politiku inkluzije i da rade na afirmaciji autoriteta.

Nakon izlaganja Reisu-l-uleme, prema planu održavanja sastanka, uslijedila je diskusija u formi pitanja i odgovora. Postavljena pitanja odnosila su se na problematiku socijalnog položaja i (ne)ujednačenosti istog kod imama na području Zajednice, potpisivanja Ugovara IZ-e sa Državom, poštivanje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i dr. Na većinu pitanja odgovarao je Reisu-l-ulema lično, a i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović. Završnu riječ na ovom sastanku imao je zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić. Radni dio sastanka završen je učenjem dove od strane muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića, nakon čega su učesnici sastanka pristupili zajedničkom klanjanju podne-namaza i ručku.

Na kraju vrijedi spomenuti da je načelnik općine Bugojno gospodin Hasan Ajkunić u znak zahvalnosti, u ime Općine, reisu-l-ulemi Kavazoviću uručio prigodan poklon.

E.M.

 

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime