Sastanak Partnerske grupe Velika Kladuša i političkih partija

0
0

vksast-530x336Velika Kladuša – Članovi Partnerske grupe i lideri odnosno predstavnici velikokladuških političkih partija među kojima je bilo i nosioca mandata u Općinskom vijeću i Skupštini USK-a, održali su u subotu, 25. januara, u Salonu „Stela“ kolokvijalno neformalni razgovor u okviru Koncepta „Unaprijedimo Kladušu zajedno“, a na temu: Deklaracija o poboljšanju općeg ambijenta. Članovi Partnerske grupe obavili su do sada brojne slične kolokvijalno neformalne razgovore i razmjenili mišljenja na ovu temu. U prošlu subotu ovakvi razgovori obavljeni su sa predstavnicima nevladinih organizacija Velike Kladuše.

Partnerska grupa koja sada broji 20 članova, ozbiljno radi sa namjerom da dođe do ostvarenja zacrtanog cilja a on je da se pet dokumenata iz Koncepta nađu na tematskim sjednicama Općinskog vijeća. Partnerska grupa će svojim aktivnostima uspjeti u svakoj varijanti jer ako Općinsako vijeće odbije ove dokumente, njima će ostati čista savjest da su nešto pokušali a uz to znat će se i ko je protiv unaprijeđenja života u Velikoj Kladuši. Članovi Partnerske grupe pripremili su Prijedlog Deklaracije za svih pet planiranih dokumenata. Radi se o radnim varijantama koje se na ovakvim sastancima dopunjuju i uobličuju u konačnu verziju. Osnovni cilj Partnerske grupe jeste da demokratskim dijalozima sa zainteresovanim pravnim i fizičkim osobama shodno njihovim kapacitetima pripremi navedene dokumente. Svaki pogled u budućnost u bilo kojoj formi počinje iz sadašnjosti, a sadašnjica iz bliže i daljne prošlosti.

Deklaracija inače nije obavezujući dokument ali jeste itekako važan, pogotovo kada sadrži u sebi svekladuške interese, jer Velika Kladuša već nekoliko godina nazaduje i tim trendom dospjela je na posljednje mjesto u Kantonu, ispod svih drugih općina. Ovu činjenicu potvrđuju zvanični statistički podaci, isti oni koji su samo prije nekoliko godina ovu općinu svrstavali na treće mjesto.

Ovom kolokvijalno neformalnom razgovoru prisustvovalo je 30 građana, uključujući predsjednike ili predstavnike političkih partija. Od političkih partija svoje predsjednike na ovom sastanku imale su Općinske organizacije DNZ BiH, SDP, SDA, SBB, DF i NSRZB, a predstavnika KSPP (sekretar). Predsjednik Općinske organizacije A-SDA je svoje odsustvo opravdao bolešću. Ovom kolokvijalno neformalnom razgovoru, bez ikakvog obrazloženja, nisu prisustvovali pozvani predstavnici Laborističke stranke mada je pozivnica uručena predsjedniku Kluba vijećnika u Općinskom vijeću i predsjednici lično. Ovim činom iz ove političke partije odaslali su jasnu i nedvosmislenu poruku građanima Velike Kladuše koliko im je stalo do njih te do unaprijeđenja Velike Kladuše.

U konstruktivnoj raspravi, bez osvrtanja na prošlost i prozivanja bilo koga, učestvovalo je 19 prisutnih koji su se jednoglasno složili da Kladuša nazaduje, da je kolokvijalno neformalni razgovor bio koristan i u potpunosti ispunio očekivanja te su se svi složili da sa aktivnostima treba nastaviti. U narednom periodu partnerska grupa će slične razgovore obaviti sa predstavnicima poduzetnika i vjerskog života u Velikoj Kladuši.

U pripremi je prvi broj Biltena čija će promocija biti upriličena krajem februara a koji će sadržavati sve do sada realizirane aktivnosti sa završenim dokumentom „Deklaracija o poboljšanju općeg ambijenta“ u nacrtu. U cilju što kvalitetnijeg informiranja velikokladuške javnosti, Partnerska grupa je za četvrtak, 30. januara, na Radiju Velika Kladuša osigurala jednosatnu emisiju na ovu temu uz učešće troje predstavnika Partnerske grupe. Za rad i aktivnosti Partnerske grupe i Koncept „Unaprijedimo Kladušu zajedno“ ozbiljno su se zainteresirali Radio „Velkaton“ i RTV USK-a, što znači da će uslijediti njegova intenzivnija promocija.

Učesnicima kolokvijalno neformalnih razgovora stiglo je pismo iz Bihaća, od profesora u penziji, Hasana Zulića, prijatelja Partnerske grupe i čovjeka koji je obećao svaku pomoć a posebno prilikom rasprava o ekonomskim temama i pitanjima.

Dragi prijatelji,

sniježna nepogoda spriječila je moje prisustvo historijskom skupu političke elite Velike Kladuše. Očekujem da ćete stranačke nesporazume i dileme potisnuti u zaborav i usmjeriti pozitivnu energiju u ostvarivanje interesa svojih građana. Nemojte ići utabanim putem, krenite tamo gdje puta nema i ostavite trag u zavičaju. Vaš iskreni prijatelj Hasan Zulić.

(bisceni.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime