Sastanak Općinskog načelnika i delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

0
25

Sastanak Općinskog načelnika i delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

U okviru drugog dijela nadzorne posjete Bosni i Hercegovini, delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u četvrtak, 21.02.2019. godine, posjetila Općinu Jablanica, te je Općinski načelnik Salem Dedić održao sastanak sa članovima delegacije, gdje su razgovarali o glavnim europskim standardima u oblasti lokalne i regionalne demokratije, te o tome što predstavlja Europska povelja o lokalnoj samoupravi ratificirana od strane Bosne i Hercegovine 2002. godine.

Nadzor stanja lokalne i regionalne demokratije u državama članicama Vijeća Europe je sastavni dio političke akcije Kongresa, što za cilj ima uspostavu otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa vlastima država, na državnom, regionalnom i lokalnom nivou.
Općinski načelnik Salem Dedić je upoznao članove delegacije sa funkcionisanjem struktura lokalne samouprave u Općini Jablanica s obzirom na obaveze u okviru Europske povelje o lokalnoj samoupravi.
Uz posjetu, delegacija je pripremila izvješće i preporuku o lokalnoj i regionalnoj demokratiji. Nacrt preporuke će biti podnešen na jednom od narednih sjednica Kongresa u 2019.

(jablanica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime