Sastanak Mektić – Mikl-Leitner: BiH i Austrija ključni partneri za saradnju u oblasti sigurnosti

0
18

Sarajevo, Austrija – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s austrijskom ministricom unutrašnjih poslova Johannom Mikl-Leitner s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju policijske saradnje, zajedničkim projektima važnim za ispunjavanje EU standarda, a posebna pažnja posvećena je problemu izbjeglica s Bliskog istoka.

S tim u vezi razmijenjene su informacije o trenutnoj situaciji u vezi s prilivom migranata te mjerama koje BiH priprema za slučaj porasta broja izbjeglica i azilanata. Ocijenjeno je da je za rješavanje ove problematike potrebna jedinstvena politika i zajedničke mjere zemalja na migrantskoj ruti i zemalja EU koje su njihova krajnja destinacija.

Konstatirano je da su BiH i Austrija ključni partneri za saradnju u oblasti sigurnosti, kako zbog geografske blizine, historijskih veza, ali i velikog broja bh. građana koji žive u Austriji. Dosadašnja policijska saradnja je ocijenjena kao odlična i ona će u budućnosti biti dodatno unaprijeđena kroz formiranje zajedničkih istražnih timova, u čijem fokusu će biti borba protiv trgovine ljudima.

Iskazana je snažna podrška napretku i mjerama koje BiH poduzima u oblasti evropskih integracija. Austrija će nastaviti pružati podršku BiH na tom putu, kroz projekte jačanja policijskih agencija, kako bi što prije ispunili EU standarde i spremno dočekali otvaranje pregovaračkih poglavlja iz sigurnosnog sektora.

Zajednički odgovor na ključne sigurnosne izazove bit će ostvaren i kroz Konvenciju o policijskoj saradnji zemlja jugoistočne Evrope (PCC SEE) koja nudi velike mogućnosti za borbu protiv terorizma i prekograničnog kriminala, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime