Sastanak Izetbegovića i Čovića u Sarajevu: Baza svih koalicija su SDA i HDZBiH

0
28

imageBanja Luka – Bazu svih koalicija koje će se desiti na raznim nivoima u BiH činit će upravo SDA i HDZBiH i to će biti jedan ugaoni kamen u izgradnji budućih koalicija, kazao je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, nakon današnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH u Sarajevu.

 – Zaključili smo da što brže treba ići ka stvaranju koalicije i formiranju vlasti, da je potrebno formirati stabilne većine, po mogućnosti koherentne i jednoobrazne od najnižeg nivoa pa do vrha. Koalicije moraju biti programske. Za nas su ti prioriteti u budućem programu deblokada euroatlantskog puta BiH, sigurnost građana, borba protiv korupcije i kriminala, privreda, intenzivno zapošljavanje, ljudska prava – ravnopravnost naroda i građana, uklanjanje svih  vidova diskriminacije, izmjene Ustava i Izbornog zakona, socijalna  politika i pozicija branitelja, kazao je Izetbegović.

Od lakšeg ka težem

Naglasio je kako će se krenuti od najnižeg nivoa i gledati da se što prije formira zakonodavna vlast na nivou kantona, a kada su u pitanju rješavanja problema, krenut ćemo, kazao je Izetbegović, od lakšeg ka težem. Izetbegović je kazao kako su na sastanku razmatrane i potencijalne koalicije, te da da su svima vrata otvorena, uputivši poziv svima da se uključe u pravljenje presjeka prioriteta.

– Kada je u pitanju RS, čekat ćemo da se ta križaljka završi. Vidjet ćemo šta je koja od strana u RS-u spremna prihvatiti kada je u pitanju ovo što smo mi stavili kao prioritete. U sljedećih sedam do deset dana treba završiti ciklus pregovora i dogovora sa drugim potencijalnim partnerima u vlasti, kazao je Izetbegović, dodajući da bi se za deset dana ove dvije, ali i druge stranke koje budu činile vlast, trebale ponovo sastati i krenuti sa raspodjelom funkcija.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je da je na sastanku dogovoreno partnerstvo između SDA i HDZ-a BiH kada je u pitanju kantonalna, entitetska i državna razina vlasti, te dodao da je upoznao Izetbegovića sa  razgovorima koje je vodio proteklih dana sa strankama, prvenstveno sa predstavnicima SNSD-a.

– Vrlo jasno smo kazali da nam je cilj da imamo što prije uspostavljenu vlast na svim razinama, kako bismo se počeli baviti konkretnim problemima o kojima smo i danas govorili. Vjerujem da će u narednih, najdalje, deset dana predstavnici i jedne i druge stranke načiniti onaj jedan programski okvir, koji je presjek interesa koje smo danas iznijeli i da ćemo već tada imati okvirni sporazum o partnerstvu ove dvije stranke, kazao je Čović.
Naglasio je kako je i dalje uvjeren da će BiH dobiti novu vlast na svim nivoima do kraja ove godine ili da će se bar sve pripremiti za “popunu vlasti”.

– Procijenili smo da je danas najznačajnije pitanje stabilizirati ekonomski i socijalno BiH, a s druge strane poslati vrlo jasnu poruku prijateljima izvana da su naš prioritet euroatlantski projekt i da tu nema alternative kada su u pitanju ove dvije stranke, rekao je Čović.
Na pitanje da li je SDS, odnosno Savez za promjene, mogući koalicioni partner u vlasti na državnom nivou, Izetbegović je kazao da je to moguće.

– Volja birača iz RS-a je da je Dodik predsjednik RS-a, a Ivanić član Predsjedništva BIH. Dakle, imamo dva bloka u RS-u i prepustit ćemo da oni riješe tu križaljku. Ne bismo, bar što se tiče SDA, imali ništa protiv da to  bude jedan alternativni blok, da to ovaj put budu SDS, PDP i stranke koje idu uz njih, ali to zavisi od njih i njihove snage, rekao je Izetbegović.

S druge strane, Čović je naglasio kako je HDZ vrlo jasan kada je partner iz RS-a u pitanju.

– Kao što svaka druga stranka može tražiti partnere u vlasti po svojim vjerovanjima, da bi s nekim lakše riješio probleme, u tom smo i mi danas duhu razgovarali. HDZ je još prije nekoliko dana imao sastanak sa SNSD-om i također je snažno iskazao to partnerstvo. Dodik i njegovi saradnici su nas jasno uvjerili kako će imati većinu unutar RS-a i ne vidim nijedan razlog zašto ta većina ne bi bila na svim razinama tako postavljena. Nadam se da je to jasan odgovor, kazao je Čović.

Upitan šta ako SNSD ne bude imao većinu, Čović je rekao da ne bi nagađao i da neki nagađaju da se vlast može formirati i bez HDZ-a i SDA.

Bez špekulacija

– Ali, ja kažem da ne može. Ko misli da može, neka i dalje nagađa, ja sa tim ne bi špekulirao. Napravili smo, što smo napravili. Mi ćemo u narednih sedam do deset dana kad sjednemo ponovo, kad naše programe pripremimo, imati vrlo jasan odgovor i s treće strane i ne vidim tu nikakvih ograničenja, rekao je Čović.

Dodatno odgovarajući na mogućnost vlasti sa Savezom za promjene, Čović je kazao:

– Ako sa tim ljudima niste sjeli zajedno nijednom u proteklih mjesec ili dva, onda vam je možda i to dovoljan odgovor, niti postoji interes da se uopće sjedne. Ne samo s moje strane. Mislim da ste opet dobili jasan odgovor. U ovom trenutku imamo to što imamo, ustvrdio je Čović.
Upitan da li su vrata otvorena i SBB-u, Izetbegović je kazao da “mi još ne zatvaramo vrata nikome”.

Koordinacioni mehanizam

– Što se tiče promjene Ustava i Izbornog zakona, to je kandidirao HDZ i mi se slažemo da i te stvari treba rješavati. To podrazumijeva rješenje presude Sejdić – Finci, rekao je Izetbegović, dodajući da nisu ulazili u detalje, kao ni detalje o koordinacionom mehanizmu.

Prema riječima Izetbegovića, rješenje za mehanizam koordinacije moguće je postići u nekoliko mjeseci, a za pitanje presude Sejdić – Finci u roku od godinu.

– Što se tiče koordinacionog mehanizma, on ne bi trebao biti glomazan, već efikasan, kazao je Izetbegović, koji je najavio za naredne dane sastanke i sa SNSD-om, te blokom SDS – PDP.

(Oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime