Saslušan ministar pravde FBiH zbog spornog izmještanja zaštićenog svjedoka

0
33

slikac.phpSarajevo – Zoran Mikulić, ministar pravde FBiH, danas je saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kao osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja.

Ispitivanje Mikulića naredilo je Tužilaštvo BiH zbog nedozvoljenog izmještanja zaštićenog svjedoka Tužilaštva iz sarajevskog u zenički kazneno-popravni zavod, u kojem se zaštićeni svjedok nikako ne smije nalaziti zbog opasnosti po njegovu sigurnost i život. Riječ je o svjedoku u predmetu protiv Darka Eleza i drugih.

Za krivična djela ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu položaja osumnjičen je i Hidajet Trako, pomoćnik ministra pravde FBiH, koji je u petak uhapšen, a u subotu kasno uveče saslušan i pušten.

Mikulić je danas pri dolasku na saslušanje istakao da odluku o premještanju iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod (KPZ) donosi Ministarstvo pravde FBiH, a ne ni državni tužilac Dubravko Čampara, ni SIPA ni “bilo koja paraobavještajna organizacija”.

Ocijenivši da se ovim ruši ugled Ministarstva, Mikulić je iznio podatak da je Čampara tražio da osuđena osoba, odnosno zaštićeni svjedok, bude pušten na uslovni dopust pet godina prije izdržane kazne, jer mu je život ugrožen upravo u sarajevskom zavodu.

“Pa, ko je ovdje lud? A to što je tužilac tražio, tražio je da ministar utiče na komisiju, a kada se sumnja da ministar utiče na komisiju, pohapsi se pola Ministarstva”, dodao je Mikulić. Istakao je da očito ni tužilac nije upoznat sa odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, po kojem se premještaj može dobiti na zahtjev osuđene osobe ili rukovodioca ustanove nakon trećine odslužene kazne, a odluku donosi Ministarstvo pravde FBiH. Naveo je da uz to ministar ima diskreciono pravo da donese ovakvu odluku ako ocijeni da je potrebna, i to mimo zakona.

Mikulić kaže da odluku o premještanju zatvorenika donosi Ministarstvo

“U KPZ Zenica automatski ide svaka osoba osuđena na višegodišnju kaznu. Ova osoba je već bila premještena iz Zenice u Sarajevo, pa iz Sarajeva u Zenicu, i tada niko nije hapšen”, rekao je Mikulić. Kazao je i da je KPZ Zenica najsigurniji zavod, te da potrebni uslovi nisu osigurani u sarajevskom zavodu “što su i naveli u svom prijedlogu”.

“Ako je ova osuđena osoba u opasnosti, neka kaže ko mu to prijeti pa ćemo onog koji prijeti premjestiti u drugi zavod”, dodao je Mikulić, čije je saslušanje trajalo skoro dva sata. Mikulić nakon saslušanja nije davao izjave.

Nadležnog državnog tužioca Dubravka Čamparu nismo uspjeli dobiti kako bi odgovorio na Mikulićeve navode.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, danas je nakon Mikulićevog saslušanja ponovio da zaštićeni svjedok nije smio biti izmješten tamo gdje je izmješten i da je to predmet cijele istrage.

“Iz sigurnosnih razloga ne možemo navoditi gdje se taj zaštićeni svjedok trenutno nalazi, da li je vraćen gdje je bio. Kada je u pitanju dalje postupanje, SIPA će nam dostaviti izvješće o ispitivanju Mikulića nakon čega će biti donesena odluka o daljnjim koracima. Ono što mogu reći je da neće biti pritvora”, dodao je Grubešić.

Uoči Mikulićevog saslušanja su iz Tužilaštva BiH danas saopštili da oni i SIPA istragom utvrđuju ko je i zašto naredio izmještanje zaštićenog svjedoka iz jednog od najozbiljnijih predmeta organiziranog kriminala, iako svi subjekti uključeni u proces dobro znaju da se taj svjedok, koji je već dobijao prijetnje za sigurnost i život, ni pod kojim uslovima ne smije dovoditi u spornu zatvorsku ustanovu.

Iz SIPA su saopštili da nastavljaju rad na ovom predmetu, nakon čega će kompletan predmet, uz dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti dostavljen Tužilaštvu BiH.

Saslušane još tri osobe

Osim Zorana Mikulića, ministra pravde FBiH, pripadnici SIPA danas su saslušali još tri osobe, službenike Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

“U svojstvu osumnjičenog saslušani su K.K., dok su još dvije osobe saslušane u svojstvu svjedoka”, naveli su iz SIPA.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, napomenuo je da, osim Mikulića i njegovog pomoćnika Hidajeta Trake, ima još osumnjičenih u predmetu ometanja rada pravosuđa i zloupotrebe položaja, ali o imenima nije mogao govoriti. Istovremeno, iz Suda BiH kazali su da će danas biti odlučeno o mjerama zabrane za Traku, koje se odnose na zabranu obavljanja funkcije i sastajanja sa ostalim osumnjičenim.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime