Šarović: U toku kontrola izvoznika mesa u Tursku

0
0

BiH, Turska – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca, zajedno sa nadležnim institucijama BiH i entiteta, sprovodi nadzor i kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su evidentirane određene nepravilnosti, potvrdio je danas u Sarajevu resorni ministar Mirko Šarović.

“Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja. Uočili smo i propuste i neadekvatno postupanje veterinarskih inspektora prema propisanim procedurama”, rekao je Šarović, odgovarajući na pitanje delegata Doma naroda parlamenta BiH Maria Karamatića /HSS/ u vezi sa “aferom” o izvozu mesa u Tursku.

Šarović je istakao da se još ne može govoriti o konkretnim imenima firmi u kojima se odvija kontrola, ali da će javnost biti blagovremeno obaviještena o svemu.

Prema njegovim riječima, vrijednost bescarinskog izvoza mesa iz BiH u Tursku u prošloj godini iznosio je 87 miliona KM, u 2014. godini b5,6 miliona KM, a u 2012. i 2013. godini simboličnih 6.000 KM.

On je podsjetio da je Vlada Turske odobrila uvoz smrznutog i svježe rashlađenog mesa iz BiH u Tursku u količini od 15.000 tona godišnje, kao i 1.000 tona prerađenog goveđeg mesa /kavurme/.

Odgovarajući na pitanje delegata Dragutina Rodića /DNS/ da li je zahtjev EU u pregovorima sa BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za prihvatanje principa takozvane tradiconalne trgovine obavezujući za BiH, Šarović je rekao da je taj zahtjev za BiH i njene poljoprivredne proizvođače neprihvatljiv i potencijalno poguban.

“Pregovarački tim BiH u tom procesu do sada, odnosno u protekle tri godine, nije prihvatao pomenuti princip tradicionalne trgovine, jer to nije obaveza BiH”, naglasio je Šarović.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime