Šarović: BiH u januaru neće predati aplikaciju za članstvo u EU

0
1

 ŠAROVIĆ: BiH u januaru neće predati aplikaciju za članstvo u EU

Sarajevo – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija predstavio strateške planove rada ministarstva za ovu godinu, te je rekao da BiH najvjerovatnije neće predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU u januaru ove godine.  

Na pitanje novinara da li će BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ministar Šarović je rekao da nije siguran da će aplikacija biti baš predata u januaru ove godine, ali da će BiH u narednih šest mjeseci sigurno predati kredibilnu aplikaciju za članstvo.

– Iz Brisela nam na neki način poručuju da sačekamo s podnošenjem aplikacije i da bi bilo bolje da to koordiniramo s Briselom, kako bi brzo dobili pozitivan odgovor. Sigurno ćemo aplikaciju predati u narednih šest mjeseci i to je realan rok. Vjerovatno će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) doći u prvi plan – pojasnio je Šarović.

Planovi ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u ovoj godini moguće je predstaviti kroz sedam oblasti djelovanja.

– Ostvariti dodatni napredak kad je u pitanju energetika, je je BiH pod jednom vrstom uslovnih sanskcija. Pitanje energetike i gasa na neki način nas tjera da napravimo napredak. Potrebno je napraviti iskorak u približavanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), napraviti pomak kad su u pitanju bilateralni pregovori s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom – kazao je Šarović.

Dodao je da će ministarstvo aktivno biti podrška pregovaračkom timu kad je u pitanju adaptacija SAA.

– Računamo da ćemo uspjeti s inicijativom uvođenja “plavog dizela” za poljoprivrednike, mislim da su za to stvoreni uslovi i to će biti jedan od prioriteta ministarstva. Radit ćemo na daljem dostizanje standarda EU, kad su u pitanju industrijski i poljoprivredni proizvodi, posebno kad je u pitanju hrana animalnog porijekla – rekao je Šarović.

Šarović je istakao da će Ministarstvo nastaviti aktivnosti kad je u pitanju ukljanjanje necarinskih barijera u okviru CEFTA sporazuma, kao i otvaranje novih tržišta, te nastavak saradnje s tržištima kao što je Turska.

– Obezbjedili smo za ovu godinu 750.000 KM za predstavljanje na međunarodnim sajmovima, što je za 50 posto više nego prethodne godine – naglasio je Šarović.

 

 

 

Autor: E. HALIMIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime