Sarajlijama podijeljeno 3.000 porcija ašure

0
20

asura5Sarajevo – U povodu dana ašure ili Nuhovog/Noinog/Nojevog obroka, Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini i Izdavačka kuća “Hikmet” ove godine pod motom “Svi smo mi na istom brodu” organizuje podjelu 9.000 porcija ašure prolaznicima.
– Ovo je već postala lijepa tradicija. Suštinski, to je ono što veže sve naše četiri tradicionalne religije u BiH. Što se tiče nas hrišćana ovaj događaj je opisan u Starom zavjetu. Simbolizira domaćinski odnos jednih prema drugima, a mi u BiH uvijek imamo posebne veze i svi slijedimo i svjedočimo jedinstvo jednobožačkih religija – kazao je Vanja Jovanović, paroh Stare pravoslavne crkve u Sarajevu.

Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste slanje poruke mira, humanosti, dijaloga, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti, ljubavi i bratstva među pripadnicima različitih konfesija, uz naglasak na značaj multikulturalnosti za bosanskohercegovačko društvo.

Imam Ferhadije džamije u Sarajevu Muris ef. Hadžibaščaušević kazao je da ovu manifestaciju tradicionalno obilježavaju sve religije zajedno u BiH.

– Mi kažemo da je ovo „Bajram poslanika” a mi muslimani vjerujemo u sve Božije poslanike. Ono što čini posebnost ovog događaja jest da nas je sve objedinio. Izreka da je „Sarajevo evropski Jerusalem” , ja kažem ne „Sarajevo je svjetski Jerusalem” – kazao je Hadžibaščaušević.

Podjela ašure se organizuje i u drugim gradovima BiH, a u Zenici će biti sutra od 13 do 15 sati na Trgu “Alije Izetbegovića”, kada će biti podijeljeno 2.000 porcija.

U Doboju je predviđena podjela ašure za 14. novembar u ulici Svetog Save, ispred tržnog centra „Konzum”, od 13 do 15 sati i to 2.000 porcija, a u Livnu 15. novembra na Trgu kralja Tomislava,  od 14 do 16 sati kada će biti podijeljeno 2.000 porcija.

Simbolika ašure uglavnom se vezuje za poslanika Nuha a.s. ili Nou a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova a.s/Noina/Nojeva barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe.

Običaj je da se u ašuru stavi od sedam do 77 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali broj namirnica treba biti neparan i važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje.

 

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime