Sarajevski studenti psihologije slobodno vrijeme provode pomažući slijepima

0
330

Rezultat slika za Sarajevski studenti psihologije slobodno vrijeme provode pomažući slijepima

O inkluziji se često govori, ali i o njenom neadekvatnom provođenju. Studenti ovog sarajevskog fakulteta, odnosno Udruženja Sinapsa, udružili su snage s članovima udruženja Samostalan korak koji su osobe s invaliditetom. I sama predsjednica udruženja Almira Hasić je slijepa osoba, ali to je nije spriječilo da uradi niz projekata kako bi pomogla sličnima poput nje da napreduju, steknu znanja i naprave samostalni korak ka ravnopravnijem životu.

Studenti Filozofskog fakulteta tako pomažu ovim osobama kao lični asistenti, majkama s invaliditetom pomažu u obrazovanju njihove djece, a kreirali su i projekte i aktivnosti na kojima će raditi zajedno. Jedna od njih je Bazar koji će biti održan u četvrtak, 19. decembar, u prostorijama fakulteta od 10 do 17 sati.

“Kao glavne razloge volontiranja studenti su naveli korištenje slobodnog vremene u prave ljudske vrijednosti (pomoć drugima), upoznavanje svijeta različitosti, sticanje novih iskustava vještina i kompetencija. Potpisani su volonterski ugovori i sporazum o povjerenju i sastavljena lista zajedničkih aktivnosti. Volonterski aktivizam studenata na koji smo ponosni velika je podrška našim realizovanim i započetim aktivnostima. Našim zajedničkim aktivizmom želimo društvo jednakih mogućnosti i pokazati da smo u svijetu različitosti zajedno jači”, rekla nam je Hasić.

Udruženje “Samostalan korak” u proteklom periodu je realizovalo niz aktivnosti među kojima je projekat usmjeren na emocionalno, ekonomsko i socijalno osnaživanje žena gdje je ciljna grupa (10 učesnica majki sa invaliditetom)dobila mogućnost praktične primjene stečenog znanja.

Dvije osobe dobile su besplatnu pomoć personalnog asistenta dok su druge dobile mogućnost učešća na novom projektu koji je podržal Fondacija za osnaživanje žena koji ima za cilj integraciju žena sa invaliditetom u užu i širu socijalnu sredinu kroz praćenje stanja na terenu i medijsku promociju prava i mogućnosti.

“Posebno smo ponosni i zahvalni što imamo priliku individualno pomoći ženama sa invaliditetom”, kazala je Hasić.

Krajem ovog mjeseca djeca članica udruženja će biti obradovana novogodišnjim paketićima koji su posebna radost za sve. Više informacija o radu udruženja i načinu kako možete i vi pomoći u jendakopravnosti potražite na zvaničnoj Facebook stranici.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime