Sarajevski profesori najavili štrajk: Vlada nema para za plate

0
3

indexSarajevo – Naime, na nedavnoj konferenciji za medije predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine iskazali su nezadovoljstvo zbog kašnjenja uplate grantova za visoko obrazovanje od dva mjeseca.

Razlog za stupanje u štrajk je neisplaćivanje novembarskih plata profesorima Univerziteta u Sarajevu.

Profesori u Sarajevskom kantonu zaprijetili štrajkom

Do takve situacije dovelo je smanjenje budžeta u 2013. godini za Kanton Sarajevo, nakon čega je Univerzitet inicirao sastanak sa Vladom KS s ciljem predočavanja teških posljedica do kojih će takvo smanjenje dovesti. Iako je Vlada dala usmeno obećanje da će doći do rebalansa budžeta, to se nije desilo.

Predsjednik Sindikata, profesor Berko Zečević u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da je odnos prema akademijama doveo do toga da se problem može riješiti jedino štrajkom. Prema njegovim riječima, samo 16 fakulteta je uključeno u cjelokupnu situaciju: “Vlada kaže da nema para, a zatezanjem se pokušava dovesti do situacije u kojoj će jedna strana popustiti.”

Najteže posljedice nastale situacije trpe umjetničke akademije. Jedino one su dovedene do stanja u kom je ugrožen opstanak, ne samo isplata plata, navodi Pjer Žalica, dekan Akademije scenskih umjetnosti, te napominje da je u kontaktu sa dekanima ostalih akademija Univerziteta u Sarajevu

Za srijedu, 29. januara, zakazana je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu čija je jedina tačka dnevnog reda finansiranje Univerziteta u Sarajevu i njegovih članica: tranše za novembar i decembar 2013. godine. Nakon ove sjednice biće poznato više detalja vezanih za štrajk profesora jedne od najprestižnijih visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Štrajk je zakazan za 17. februar, ali, prije ove mjere, Sindikat je izrazio želju da se pronađe rješenje kako ne bi došlo do obustave nastave, što se kasnije teško može popraviti.

(Radiosarajevo.ba)


 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime