Sarajevska policija počela oduzimati vozila

0
36

Sarajevo – Nakon smrti studentica policija u Sarajevu počela je oduzimati vozila od višestrukih počinilaca saobraćajnih prekršaja.

Policija Kantona Sarajevo počela je oduzimati vozila od višestrukih povratnika u saobraćajnim prekršajima. Povod je nedavna pogibija dvije studentkinje u nesreći koju je izazvao višestruki povratnik u prekršajima. Policija Kantona Sarajevo očekuje i promjene zakona koji će im omogućiti uništavanje nekih vozila.

U Depou MUP-a Kantona Sarajevo u Butmiru skladište se oduzeta vozila. U posljednjih pet dana ovdje je deponovano sedam privremeno oduzetih vozila. Među njima i auti rekordera u neplaćenim kaznama koje iznose blizu 16.000 eura, odnosno šest i 3,5 hiljade eura.

Sve je rezultat rada na terenu, kažu u policiji. Aute oduzimaju od višestrukih povratnika u činjenju najtežih saobraćajnih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine, prolazak na crveno svjetlo ili vožnja pod uticajem alkohola.

Elvedin Muratspahić iz jedinice za saobraćaj MUP-a KS apeluje na građane da budu oprezniji i obazriviji.

Auta neće biti uništavana kao u Zenici

„Ja bih iskoristio priliku da apelujem na vlasnike vozila da dobro paze, kome i kada daju motorno vozilo. Znači, bez obzira što vozač nije vlasnik, vozilo će biti oduzeto i najvjerovatnije će biti, obzirom na svu situaciju, da će u većini slučajeva vozilo biti trajno oduzeto“, dodaje.

Ali, uglavnom neće biti uništena kao u Zeničko-dobojskom kantonu. U Zenici primjenjuju Krivični zakon za djela koja u Sarajevu smatraju prekršajima. U sarajevskoj policiji zato očekuju izmjene zakona.

„Da li će se to riješiti zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, da li će se to riješiti zakonom o prekršajima, uglavnom može se naći modus i oni koji donose zakon, naći će oni ukoliko bude dobre volje da se to sve riješi“, pojašnjava Muratspahić.

Trenutno se auti u glavnom gradu BiH oduzimaju na osnovu Zakona o prekršajima, pojašnjava predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović.

“Policajac donese zahtjev u sud, sud odmah takav zahtjev protokoliše, istog momenta se nosi kod sudije, sudija isti dan donosi naredbu o oduzimanju vozila, koju istog dana predaje policajcu“, dodaje.

Neophodna saradnja policije i građana

„Osim u saobraćaju, sigurnost u bh. gradovima je narušena i na druge načine. U BiH se dnevno registruju deseci krivičnih djela kao što su razbojništva, krađe ili posjedovanje droge“ izvještava Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

Profesor Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu kaže da je za veću sigurnost neophodna saradnja policije s građanima.

“Informacija sa terena od građana policijskom službeniku daje mogućnost da se onda nešto i prevenira. Kada dođemo u poziciju da policijski službenik radi po represivnom sistemu ili onda kada se prekršaj napravi, onda je već gotovo i zbog toga imamo ovakvu statistiku“, dodaje.

Dodaje da je za bolju sigurnost neophodno i veće prisustvo policije na terenu, inovativna rješenja kao i instaliranje video nadzora.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime