Sarajevska berza suspenduje trgovanje dionicama 12 kompanija

0
27

Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bugojno – Sarajevska berza će od ponedeljka, 23. maja 2016. godine, privremeno suspendovati trgovinu dionicama pojedinih kompanija zbog nedostavljanja godišnjeg izvještaja o poslovanju u formi i na način propisan zakonskim i podzakonskim aktima FBiH, saopćeno je iz Berze.

Suspenzija će trajati do dostave nedostajućeg izvještaja, odnosno do maksimalnog roka od 15 dana tj. zaključno sa 06. juna 2016. godine. Dionice emitenata koji ni nakon ovog roka ne dostave godišnji izvještaj bit će presegmentirane na subsegment Slobodnog tržišta ST-3, koji je rezervisan za netransparentna dionička društva.

SASE je odluku o suspenziji donijela kao mjeru zaštite investitora od ulaganja u dionice emitenata koji ne poštuju svoje zakonske obaveze u pogledu izvještavanja, nakon što je dana 12. maj 2016. godine ovim kompanijama uputila upozorenje o neophodnosti dostave izvještaja u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira kao i Pravilnikom o objavljivanju informacija i izvještavanju na tržištu vrijednosnih papira.

Kompanijama koje do petka, 20. maja, dostave nedostajući izvještaj, mjera suspenzije neće biti sprovedena.

Odluka o privremenoj suspenziji se odnosi na kompanije: “Energoinvest TDS” Sarajevo, “Hidrogradnja” Sarajevo, “Metalno” Zenica, “Remontmontaža” Tuzla, “Sarajevotekstil” Sarajevo, “Teo” Sarajevo, “Energetika” Bugojno, “Velepromet-Zenica” Zenica, “Željezara Ilijaš” Ilijaš, “Šipad Export – Import” Sarajevo, “Konfekcija Borac” Travnik i “Rudnici gipsa” Donji Vakuf.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime