Sarajevo – Vlada nije odobrila svim fakultetima dodatni upis

0
1

SARAJEVO  Vlada nije odobrila svim fakultetima dodatni upis

Sarajevo – Budući brucoši koji nisu primljeni na fakultet, moći će ponovo aplicirati na drugom upisnom roku, a koji je jučer u nekim visokoškolskim ustanovama već počeo. Međutim, i pored velikog interesa studenata, Vlada Kantona Sarajevo nije odobrila zahtjev nekoliko fakulteta za dodatni upis. 

Upisne kvote   To je slučaj na Ekonomskom fakultetu, a dekan Željko Šain kazao nam je da su ponovo uputili zahtjev Vladi KS da poveća upisne kvote za prvu godinu zbog velikog interesa u prvom roku.  – Nadam se da će Vlada do početka septembra odgovoriti i uvažiti naš zahtjev koji je opravdan.

U prvom roku primljeno je 310 studenata, a već vlada veliko interesiranje i za drugi rok – kazao je Šain.  Vlada je, ipak, nekim fakultetima izašla ususret i uvažila njihove zahtjeve za dodatni upis.  Kako nam je kazao dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo, drugi upisni rok će trajati od 24. avgusta do 3. septembra.

upisi-fakultet

– Nakon ponovnog zahtjeva Vladi, odobrili su nam da naknadno upišemo još 50 brucoša. Ove godine imali smo mnogo veći interes studenata nego ranijih godina, a već 900 studenata je primljeno – dodao je Fočo.

Drugi upisni rok jučer je počeo na Fakultetu političkih nauka, a bit će primljeno još 67 studenata, od čega je 60 vanrednih.

Mnogo neupisanih

Iako je više od 80 studenata ostalo neupisano u prvom roku, na Šumarskom fakultetu neće biti drugog upisnog roka. Dekan Mirza Dautbašić nam je kazao da je kapacitet popunjen.

– Samo će još 15 studenata biti upisano, i to 13 samofinansirajućih i dva kojima osnivač plaća studij. Ostalo je dosta neupisanih studenata, ali kvota je potpuno popunjena – rekao je Dautbašić.

(avaz)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime