Sarajevo: Upriličen svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama

0
0

bajramski-prijem-u-sarajevu-u-ramazanu-se-kro_trt-bosanski-48682Sarajevo – Svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama večeras je upriličen na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

“U vjeri je dubina naše zahvalnosti Bogu na uputi, na milosti, i na svim drugim nebrojenim blagodatima kojima nas daruje dragi Bog. Iskreno smo vam zahvalni na pažnji koju nam ukazujete što ste s nama večeras ovdje u radosti koju mi kao postači osjećamo na Ramazanski bajram. A veličina naše radosti koju osjećamo, danas i u ovim bajramskim trenucima, povezana je sa onim što smo kao muslimani činili u toku ramazana izvršavajući jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti, mi smo, kroz zahtjevan post koji se sastoji u odricanju od hrane i vode i svih drugih tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca, potvrđivali svoju potpunu predanost Bogu”, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u svom obraćanju.

Kako je kazao, svaku veče post su prekidali večeri koja se u islamskoj tradiciji zove iftar i već svojim nazivom upućuje na tajnu božijeg stvaranja koju vjernik postač dodiruje kroz susret s čašom vode na iftaru.

“U ramazanu smo kroz post iskušavali ljepotu hrane, njeno duhovno značenje. U ramazanu smo svaki dan učili Kur’an i slušali hafize. Ramazan je mjesec objave Kur’ana. Davdeset sedmu noć obilježili smo kao noć kada su iz kosmičkih dubina na plemenito srce Muhammeda a.s., spuštene prvo riječi Kur’ana: “Čitaj u ime Gospodara Koji stvara! Čitaj plemenit je Gospodar tvoj“ Iz tih kapljica rose potekla je rijeka islamske civilizacije kao civilizacije vjere, znanja, vakufa i džemata. Na obalama te rijeke islamske civilizacije koja je potekla u mjesecu ramazanu u riječima Ikre: čitaj iznikao je i ovaj Fakultet islamskih nauka kao najznačajnija visokobrazovna institucija Islamske zajednice u BiH i kao punopravna članica Univerziteta u Sarajevu”, istakao je Kavazović.

Podsjetio je i da je ovog ramazana obilježena i 20. godišnjca genocida u Srebrenici.

“Taj događaj, kao opomena, ulazi ove godine u naš doživljaj i naše iskustvo ramazana. U ovom ramazanu Vijeće muftija donijelo je fetvu koja se odnosi na stradanje muslimana Bošnjaka u Srebrenici”, naglasio je Kavazović.

Podsjetio je i na njen sadržaj.

“Polazeći od zabrane skrnavljenja života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine svakoga pojedinca, kao temeljne zabrane koju je ustanovio časni šerijat, a koja je sadržana u Allahovoj knjizi Kur’an-i kerimu, u riječima: Zbog toga smo mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na zemlji nered ne čini – to je kao da je sve ljude poubijao i oslanjajući se na hadis Allahovog poslanika a.s., izrečen na oprosnom hadžu: O ljudi, vaša krv, vaš imetak i vaše dostojanstvo sveti su vam (haram), kao što vam je svet (haram) i ovaj dan i ovaj mjesec i ovo mjesto…”, kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, obavezalo je svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida.

“Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke. Isto tako, imajući u vidu da je počinjeni genocid obuhvatio šire područje srednjeg Podrinja, Vijeće muftija proglašava lokalitete Srebrenica i Žepa. Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima. Ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke”, naglasio je Kavazović.

Dodao je da Vijeće muftija smatra da je suđenje odgovornima za zločin genocida protiv muslimana Bošnjaka, koje je preneseno na međunarodne i domaće sudove, važno i prihvata odluke sudova.

“Samim time, svaka osveta koju bi preduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu. Vijeće muftija preporučuje svim muslimanima i muslimankama da čine dobro i da se ponašaju u duhu Islama i da ulažu veliki napor na zaštiti života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine ljudi, bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost”, poručio je Kavazović.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime