Sarajevo: Uprava za vjerske poslove organizovala polaganje stručnog ispita za imame

0
87

sarajevo

Sarajevo – Uprava za vjerske poslove, odjel za džemat i imama i organizaciju i razvoj vjerskog života, je jučere u prostorijama Rijaseta organizovala polaganje stručnog ispita za 24 imama pripravnika. Ispit je organiziran po dosadašnjem Pravilniku i Nastavnom planu i programu o polaganju stručnog ispita na kojeg su se odazvala 23 kandidata.

Stručni ispit se sastojao od usmenog dijela polaganja: Kiraet sa tedžvidom, Imamet i hatabet, Fikh, Akaid, Povijest islama, Zakonodavstvo Islamske zajednice i Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, Metodologija mektebske nastave i Pedagogija sa didaktikom.

Opća ocjena je da su imami pokazali visok stepen znanja i spremnosti da se kao osposobljeni imami suoče sa izazovima i poteškoćama koje ovaj poziv prate svakodnevno.

U razgovoru sa imamima i konsultacijama o budućem organiziranju stručnog ispita, Uprava za vjerske poslove, odjel za džemat i imama i organizaciju i razvoj vjerskog života, stoji na stanovištu da je potrebno promisliti o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju stručnog ispita, te Nastavnog plana i programa. Stoga će Uprava u narednom periodu ponuditi izmjene i dopune koje će podrazumijevati smanjenje broja predmeta, uvođenje eliminatornog ispita, pismenog i usmenog dijela polaganja, te izradu priručnika za polaganje stručnog ispita koji bi sadržavao pravnu normu, literaturu i Nastavni plan i programa.

Uprava za vjerske poslove

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime