Sarajevo: Predstavnice vjerskih i nacionalnih institucija na konferenciji ‘Uspješna porodica – uspješna zajednica’

2
23

13289062_1336376703045035_248199908_nE.K.C Tesnim je u saradnji sa Eid Charity asocijacijom iz Qatra organizirao II susret ženskih nevladinih organizacija i konferenciju „Uspješna porodica – uspješna zajednica“, u Sarajevu (hotel Europa) od 21-22. maja 2016 godine.

Konferenciji su prisustvovale predstavnice vjerskih i nacionalnih insitucija iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine: Udruženje „Merjem“ – prof. Meliha Preljević i mr. Selma Graca, Muslimanski omladinski  klub – mr. Fatima Fejzović i mr. Senada Cucak, Škola Časnog Kur’ana – prof. Remka Džemić i hfz. Šemsa Dacić, te Almedina Zukorlić, predstavnica Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Učešće na Susretu uzelo je više od 25 ženskih udruženja iz Bosne i Hercegovine ( Sarajevo, Tuzla,  Mostar, Zenica, Bihać, Kakanj), Srbije/Sandžaka, Crne Gore i Qatara.

Konferencija je održana u sklopu 3. radne posjete delegacije iz Qatra, na kojoj su predavanje izložile Ameena Marafiya, generalna direktorica ženskog odjela Eid Charity asocijacije i  dr. Latifa Al Mugajsib, porodična savjetnica i vanredni profesor na Katedri za pedagogiju.

Cilj susreta bio je isticanje uloge majke u odgoju, kao i preporuke i smjernice kada su u pitanju izazovi današnjice.

Na Susretu su predstavljeni istraživački radovi o položaju žene Bošnjakinje u XX stoljeću, uloge bošnjačke porodice u očuvanju islamskog identiteta, psihosocijalnom položaju žene u savremenom dobu i promišljanju o porodici između islamske vizije i izazova modernog vremena.

Sva izlaganja koja su prezentirana na ovoj Konferenciji bit će sakupljena u Zbornik radova koji će osim učesnicama biti dostupan u biblioteci Tesnima.

Zajednicka svi Privatna Pozadina Merjem Zukic Eid IMG_0195 (1)

(Tesnim/Bosna Press)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime