Sarajevo: Mirni protesti 5. septembra ispred Parlamenta BiH

0
6

indeksirajTuzla, Srebrenik, Sarajevo  ̶  Vijeće građana u BiH je 19. jula u Srebreniku dogovorilo proteste za 5. septembar, koji su nastavak protesta u Tuzli od 5. februara ove godine.

Cilj je da se ovakvoj vlasti kontinuirano napominje da moraju raditi ono što narod traži, a ne ono što je samo u njenom interesu, da motrimo na njihov rad i da to nećemo nikada prestati. Tražimo ispunjenje svih zahtjeva građana koji su obuhvaćeni i zaključcima Berlinske deklaracije ( vladavina prava- borba protiv korupcije, procesuiranje odgovornih za stanje u državi, hitno provođenje socio-ekonomskih i razvojnih reformi) i reformisanje zdravstvenog, obrazovnog, penzionog i kulturnog sektora radi njihovog unapređenja u korist naroda” – izjavila je Agenciji Fena Hasna Ljubović iz Vijeća građana u BiH.

U Vijeću građana u BiH naglašavaju da su u junu uputili zahtjeve u vezi s izmjenama Izbornog i Krivičnog zakona Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i PSBiH.

Zbog toga što nije bilo odgovora niti reakcija odlučeno je da se 5. septembra demonstracije organizuju ispred zgrade državnog parlamenta na Trgu Bosne i Hercegovine.

Broj prisutnih ne može se procijeniti, ljudi su u katastrofalnoj situaciji nakon poplava i zavisi od niza faktora, međutim, sveukupna situacija pogotovo nakon poplava velikog broja domaćinstava, pokazalo je narodu BiH da su prepušteni sami sebi. Građani su postali svjesni da moraju i na ovakav način – demokratskim putem zahtijevati svoja prava, zajedno za sve ljude.

Tvrde da se javljaju građani iz svih gradova BiH, daju podršku za sve njihove aktivnosti i najavljuju prisustvo predstavnika svih gradova BiH. Građani su jako osiromašeni, a Vijeće nema finansijska sredstva da bilo kome organizovano plaća dolazak u Sarajevo.

Broj prisutnih ovisi od niza faktora ponajviše finansijskih sredstava, kažu u Vijeću građana u BiH, a budući da su sve svoje poruke građani prosljeđivali kroz zahtjeve svim nivoima vlasti a da ona ništa nije ispoštovala poruka sada glasi: vlast narodu!

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime