Sarajevo: Jedan ljekar u jednom danu izdao 751 recept i pregledao 244 pacijenta!

0
3

download (2)Sarajevo – Najveći pojedinačni udio u gubitku u poslovanju Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 14 miliona KM je značajno povećanje troškova lijekova, i to za čitavih 7,5 miliona KM više od planiranih izdvajanja, izjavio je danas Kenan Crnkić, direktor ZZOKS-a na održanoj press-konferenciji.

Glavni razlog organiziranja ove konferencije je informiranje medija o velikom broju propisivanja  recepata. Crnkić je na početku rekao kako je na njegovu inicijativu oformljena komisija koja radi na utvrđivanju evenutalnih nepravilnosti, odnosno odstupanja i zloupotreba u propisivanju recepata

„Uočene su nepravilnosti kod tri ljekara. Nadležnim institucijama i organima su dostavljeni svi relevantni podaci i materijalni dokazi radi daljeg postupanja. Prva osoba, inicijala F.Z.S., zaposlena u Domu zdravalja Vogošća je za jedan dan, 16. januara propisala 751 recept i pregledala 244 pacijenta. O.K.S. zaposlena u Dom zdravlja Novi Grad je izdala 749 recepata i pregledala 212 pacijenata. K.R. zaposlena u Domu zdravlja Centar je izdala 650 recepata i pregledala 205 pacijenata“, rekao je Crnkić.

Crnkić je dodao da je široj javnosti manje je poznato da je upravo 16. januar bio zadnji dan kada su se mogli koristiti “bijeli kodovi”, nakon čega su u primjeni mogli biti samo “rozi kodovi”, a koji su uvedeni upravo s ciljem snažnije kontrole propisivanja i sprječavanja stvaranja zaliha enormnih recepata i kodova, ali i sprječavanja priča kako se nema dovoljno recepata u pojedinim ambulantama, čime se u kontinuitetu vršio pritisak na Zavod da dodjeljuje više recepata i kodova nego što je to zaista potrebno.

“Recept su vjerovatno držani ‘u šteku’ i vjerovatno su 16. januara iskorišteni  da ne propadnu.”

Kontinuirano se vršio pritisak i zbog priča kako nema recepata, ali to nije tačno“, dodao je Crnkić.

Od 1. januara su u upotrebi roze kodovi, a ostavljeno je 15-ak dana da se iskoriste kodovi. Konstatirano je da su ljekari imali veliki broj zaliha recepata, te su 16. januara propisali veliki proj recepata. Konstatirano je da je 16. januara jedan ljekar svakih 30-40 sekundi propisivao recept i za manje od 2 minute pregledali pacijente. Uočeni su recepti na kojima su korigirani datumi.

U okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti ZZOKS je ljekarima kod kojih su utvrđene nepravilnosti do daljnjeg suspendirao licence-šifre te samim tim i pravo na propisivanje lijekova na recept, na koji način je Zavod iscrpio svoje mogućnosti represivnog djelovanja.

„Očekujemo da će poslodavac navedenih, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, poduzeti sve raspoložive mjere s ciljem daljeg utvrđivanja odgovornosti, sankcionisanja navedenih postupanja, ali i daljeg informisanja relevantnih državnih inspekcijskih i drugih organa. Imenovana Komisija nastavlja sa svojim radom, a nakon svake okončane faze javnost će biti detaljno, blagovremeno i transparentno informisana“, rekao je Crnkić.

Crnkić je napomenuo da ovo nije jedini segment koji će biti predmetom kontrola. Već su u procesu formiranja i druge komisije koje će imati jasne i precizne zadatke za utvrđivanje eventualno drugih postupanja koja su protivna dobrim poslovnim praksama i važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime