Sarajevo i Novi Pazar ne smiju dozvoliti da se Zilkićeva i Jusufspahićeva paravjerska tvorevina upiše u ‘Registar tradicionalnih verskih zajednica’

1
7

zilkic_nikolic_jusufspahicSarajevo, Sandžak, Srbija   ̶   Kako je izvjestila novinska agencija „Anadolu“, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, 30.jula 2014.godine, sastao se sa predstavnicima paravjerske tvorevine, takozvane “Islamske zajednice Srbije” Ademom Zilkićem i Muhamedom Jusufspahićem kako bi porazgovarali o statusnom pitanju ove zajednice, tj. njenom upisivanju u „Registar tradicionalnih verskih zajednica“ i drugim pitanjima.

Javnosti radi podsjećamo, Adem Zilkić i Muhamed Jusufspahić su 2007.godine beskrupulozno pristali na saučešće u veleizdaji interesa svoga naroda da se pocijepa Islamska zajednica na području Srbije i Sandžaka, i osnuje druga vještačka paravjerska tvorevina. Međutim, i do današnjih dana ta “zajednica”, srećom, zakonski nije smjela, niti mogla biti upisana u “Registar tradicionalnih verskih zajednica”.

Očito je da su razbijački dvojac Zilkić – Jusufspahić zbog ovog dugogodišnjeg ‘čekanja’ tražili prijem kog predsjednika Nikolića, koji ih je saslušao, pa se sada veliki dio islamskih vjernika i patriotski orijentiranog bošnjačkog naroda pita, šta se ustvari krije iza ovog sastanka?!

Zato, u ime patriotski orijentiranih Bošnjaka apelujemo na Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru i posebno Rijaset Islamske zajednice u BiH sa sjedištem u Sarajevu, kao krovne institucije, da otvore četvero očiju po ovom pitanju, pokažu snagu jedinstva i zakonskim sredstvima spriječe upisivanje jedne inat paravjerske tvorevine u pomenuti registar Republike Srbije.

Danas, kada se nakon krvavih ratova i genocida čine maksimalni napori na vraćanju povjerenja među narodima i trajnog mira na Balkanu, a ne kada pojedici koji sa državnih pozicija narušavanje jedinstva među Bošnjacima vide kao svoj veliki uspijeh, koji svakako može dovesti do produbljivanja odnosa među građanima, kao i do teških posljedica. Stoga, apelujemo i na predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da upotrijebi političku mudrost i spozna da će jedino ukidanje paravjerske tvorevine donijeti mir i jedinstvo među narodima, a ne njihovo formiranje, registriranje i nakon toga vještačko održavanje u život. Svaka druga opcija potvrdila bi da srbijanski estabilišment zarad njima poznatih interesa, kao i njihovih odanih poslušnika, koriste institucije države Republike Srbije da otvoreno udare na instituciju Islamske zajednice u BiH i Reisu-l-uleme sa sjedištem u Sarajevu, u čijem sastavu je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku, a time i na cjelokupan bošnjački nacionalni korpus. Da li bi trebalo podsjećati predsjednika Srbije, kao i duge srbijanske zvaničnike, da Srpska pravoslavna crkva ima jedno sjedište, i to u Beogradu, i jednog vjerskog poglavara – Patrijarha. Ovo dovoljno govori da Bošnjaci, kao pripadnici islama, neće dozvoliti da im Beograd, Podgorica ili bilo ko treći nameće političku volju, razjedinjenosti i paralelizma.

Ujedno javno prozivamo i pozivamo lidera SDA u Sandžaku dr. Sulemana Ugljanina, koji također ima udjela u formiranju pomenute paravjerske Zilkićeve i Jusufspahićeve „inat zajednice“ da se javno oglasi i ogradi, time stavi tačku na dupliranje institucije Islamske zajednice u Srbiji što je izazvalo podjele među Bošnjacima u Sandžaku, što su svakako nesagledive posljedice za bošnjački nacionalni korpus. Neka ružan vakat podjela bude iza nas, dok svi nesporazumi da se riješe pod krovom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku, sve u vjerskoj i međubratskoj toleranciji i uvažavanju, – piše u saopćenju koje je javnosti uputio Tim Bošnjaci.Net sa sjedištem u New Yorku.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime