Saradnja britanske organizacije “Remembering Srebrenica” i Svjetskog saveza dijaspore BiH

0
6

32706Srebrenica – Britanska organizacija “Remembering Srebrenica”, koja ima za cilj da javnost u Ujedinjenom Kraljevstvu ali i u cijelom svijetu konstantno podsjeća na genocid u Srebrenici, krajem novembra počela je saradnju sa Svjetskim savezom dijaspore BiH koji će joj biti jedan od partnera u budućim aktivnostima

Tako je u sklopu održavanja redovnog sastanka GO SSDBiH u Bosankoj kući Birmingham nedavno organizirana javna tribina na kojoj su učestvovali Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH, Jennifer Stone Wigg (MBE), potron bh. zajednice u Velikoj Britaniji, ujedno čelnica organizacije “Swiss help for Bosnia”- organizacije koja već 20 godina pomaže ugrožene u BiH a posebno djecu u Srebrenici, te dr. Waqar Azmi (OBE), osnivač i predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”.

Kako je navedeno u informaciji BHD Infodesk iz Birminghama, svi učesnici u ovoj tribini govorili su šta su uradili na planu obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici i koji su planovi za iduću godinu, odnosno dvije decenije od najvećeg zločina u Evropi.

Waqar Azmi je naveo da je tokom tekuće godine ova organizacija imala tri nacionalna obilježavanja pada Srebrenice u Londonu, Cardiffu i Edinburghu, potom 30 lokalnih manifestacija u svim većim gradovima u Velikoj Britaniji, te više od 600 manjih obilježavnja u školama, vjerskim objektima i društvenim centrima.

Snažan vjetar u leđa radu ove organizacije dali su vodeći britanski političari David Cameron, Ed Miliband, Nick Clegg i mnoge javne ličnosti iz društvenog života ove zemlje.

Za iduću godinu ova organizacija predviđa održavanje duplo više manifestacija, od 6. do12. jula proglasit će se sedmica Srebrenice i u tom periodu u britanskom, škotskom, velškom i parlamentu Sjeverne Irske bit će organizovno obilježavanje ove tužne godišnjice.

U svim ovim parlamentima od idućeg ljeta 11. jula bit će obilježene dvije minute šutnje sa sve žrtve ovog genocida.

S obzirom da “Remembering Srebrenica” već ima dobru saradnju s Bosnia UK Networkom, cilj saradnje sa Svjetskim savezom dijaspore BiH je da se koncept obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici koji radi ova organizacija provede i u zemljama gdje SSDBiH ima svoje članice.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime