Saradnja BiH i Crne Gore na polju ekoturizma u južnim Dinaridima

0
0

Nacionalni-park-Sutjeska(1)BiH, Crna Gora – Rezultati projekta prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore “Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima”, koji je finansirala EU, predstavljeni su u srijedu, 29. januara 2014. godine, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Projekat koji je počeo u februaru 2013. godine se završava 31. januara 2014. godine, a njegova ukupna vrijednost je iznosila 165.632,03 eura što je EU finansirala iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore.

Aktivnosti projekta su uključivale četiri lokacije, pod zajedničkim sinonimom “južni Dinaridi”: Nacionalni park Sutjeska i Park prirode Hutovo blato u Bosni i Hercegovini, te Nacionalni park “Durmitor”, regija rijeke Pive i Tivatska solila u Crnoj Gori. Ove lokacije pripadaju najvažnijim centrima geoloških i bioloških raznolikosti u Jugoistočnoj Evropi. Ciljne grupe podržane ovim projektom su ponuđači turističkih usluga koji gravitiraju u ovim područjima, koje uključuju predstavnike općina, vlasnike i zaposlene u hotelima, restoranima i eko i etno selima, vlasnike i zaposlene u sportskim organizacijama, biciklističkim klubovima, organizacijama za očuvanje prirode, ribarske klubove, te planinarske i lovačke domove i sl.

Projektni partneri su uz pomoć predstavnika interesnih grupa i eksperata izradili studiju turističkog potencijala u južnim Dinaridima, razvili strategiju ekološkog i kulturnog turizma u južnim Dinaridima i akcioni plan koji su predstavljeni na konferenciji za medije. Također, održani su brojni sastanci, prezentacije, kao i dvije strateške radionice te po dvije obuke za interesne grupe.

Naglasak je bio na saradnji između predstavnika organizacija iz dvije zemlje, uz pomoć koje će se ostvariti značajan sinergetski efekat na cijelom projektnom području. S ciljem promocije ovog područja, pripremljena je i predstavljena brošura koja obuhvata prekograničnu ponudu, kao i web stranica projekta http://www.dinaridestourism.com/ na kojoj su predstavljeni članovi mreže kao i ponuda koja je razvijena.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime