Saračević-Helać: Izložena sam nedopustivom pritisku jer sam objavila ugovor “KM Tradea” i MUP-a KS

0
108

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helać je jučer na N1 pokazala dokument prema kojem je Kadrija Kolić bio na putu da proda milion KM vrijedno višenamjensko vozilo MUP-u Kantona Sarajevo.

Kolić, inače suvlasnik kompanije “KM Trade” te advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, od jučer ne prestaje slati demantije svim medijima koji su prenijeli navode Saračević-Helać.

Arijana Saračević-Helać danas je na svom Facebook profilu objavila reakciju na Kolićeve demantije.

– U ovoj državi je očito problem ukoliko se ohrabrite i usudite pročitati neki od javno dostupnih dokumenata. Ja sam, dakle, gostujući na N1, samo citirala dijelove odluke MUP-a KS o izboru najpovoljnijeg dobavljača za kupovinu vozila za posebne namjene. Dakle, pročitala sam javni dokument u kojem stoji da je MUP KS proveo javnu nabavku vozila za posebne namjene koje košta milion KM – navodi ona.

Saračević-Helać ističe da je rekla da je dobavljač advokat Kolić, jer je on, prema njenim riječima, pravno gledajući, suvlasnik firme “KM Trade”.

– I nisam prvi novinar koji je njegovo suvlasništvo vezao za firmu – navodi Saračević-Helać.

Odluka o nabavci vozila Kolićeve kompanije KM Trade  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Odluka o nabavci vozila Kolićeve kompanije KM TradeFOTO: AVAZ

Na njene tvrdnje reagirao je i komesar MUP-a KS Nusret Selimović, navodeći da vozilo nije kupljeno i da je poništen tendeer.

– Nije mi stoga jasno čemu reakcije i komesara Selimovića i advokata Kolića? Možda bi bilo dobro da, kada već reaguju, javnosti objasne kako je rađena ta nabavka, kako je rok za dostavljanje ponuda bio 3.januar 2020. a praznik je 1. i 2. januar ili kako je ta nabavka provedena u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama, odnosno ponuđač nije dostavio potpunu ponudu i ne ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije i stoga je istu poništio Ured za žalbe. MUP je, dakle, suprotno Zakonu o javnim nabavkama uradio ovu nabavku i odabrao ponuđača firmu “KM Trade”. Nabavka je zaustavljena zahvaljujući Uredu za žalbe – konstatira Saračević-Helać.

Ona ističe da je novinarka već 30 godina, ima svoj dignitet i vjerodostojnost, te dodaje da je od trenutka gostovanja na N1 izložena nedopustivom pritisku.

– To neću tolerirati. I uvijek ću građanima dati na uvid sve informacije koje imam. A evo imam i to kako je “KM Trade” recimo od 2018. dobio niz poslova za MUP KS.

– Želim na kraju poručiti svima koji galame kad novinari u ovoj državu čitaju glasno kakve odluke donose i šta rade zvaničnici i institucije da im neće proći. Ne plašim se i ja sam, ponavljam, samo pročitala Odluku koja je javno dostupan dokument – navodi Saračević-Helać.

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime