Saopćenje Ureda za odnose s javnošću Rijaseta

0
0

znak-iz-izd (1)Sarajevo – Sarajevo, 29. januar 2014. (MINA) – Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svjedočeći rasprave nekih alima koje se posljednjih dana pojavljuju u javnosti, izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra da muslimani Bošnjaci i njihova ulema imaju obavezu držati se najvišeg stupnja kompetencije i nepristrasnosti, principijelnosti i senzibiliteta u sagledavanju i valorizaciji svih, pa i kontroverznih pitanja i tema koja se tiču islama, muslimana ili događaja u muslimanskim društvima, pri tome vodeći računa o interesima i uvjetima u kojima žive.

Bosanska ulema i muslimani trebaju uvažavati zasluge i doprinose istaknutih alima i vjerskih autoriteta razvoju islamske misli, u što, bez sumnje, spada i dr. Jusuf Karadavi koji je dao važan doprinos u razvoju i razumijevanju islamske pravne nauke. Taj doprinos zaslužuje poštovanje.

Također, važno je podsjetiti da su ljudski stavovi i mišljenja podložni kritičkoj provjeri i procjeni, jer islam poučava da su ljudi skloni grešci pa tako i ljudsko mišljenje može u sebi imati slabosti. Međutim, bitno je u intelektualnim i kritičkim raspravama čuvati ljudsko dostojanstvo svakog alima, a kritičku snagu usmjeravati na slabosti i nedostatke u ljudskim mišljenjima, argumentima i postupcima. Stoga je važno da bosanska ulema i muslimani prakticiraju i razvijaju izvorni islamski edeb kritike i rasprave te da ne nasjedaju tuđim i dnevnopolitičkim interesima i ciljevima.

Iako odlučno brani slobodu mišljenja i iznošenja stavova, Islamska zajednica očekuje da se ti stavovi i mišljenja temelje na argumentima i da budu u namjeri postizanja općeg dobra i progresa.

Islamska zajednica je čvrsto uvjerena da bosanska ulema i muslimani Bošnjaci trebaju prvenstveno promišljati svoje vlastito i stanje države Bosne i Hercegovine kako bi bili sposobni davati autentične bosanske odgovore za stanje i hal našeg naroda i države. Ne treba zaboraviti da je bosanska ulema, prije svega, odgovorna za stanje muslimana na ovim prostorima i njihovu svekoliku afirmaciju, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime