Saopćenje: Povodom današnje neprimjerene rasprave u Skupštini entiteta RS o sudskoj vlasti BiH

0
4

bakir-izetbegovic-4-3Sarajevo – Povodom današnje neprimjerene rasprave u Skupštini entiteta RS o sudskoj vlasti BiH član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izdao saopćenje

Izražavam punu podršku nezavisnosti i radu Suda BiH, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Sud BiH, na čelu s predsjednicom Medžidom Kreso, je institucija koja uživa povjerenje građana i osuđujem sve uvredljive napade koji su danas prema njoj upućeni iz Skupštine entiteta RS.

Podsjećam da je Sud BiH najznačajnija pravosudna institucija u BiH kojom se garantuje vladavina zakona u ovoj zemlji. Pred državnim pravosudnim institucijama procesuiraju se najteži oblici organizovanog kriminala i ratnih zločina. Objektivni pokazatelji govore o dobrim rezultatima rada tog suda.

Ono što se koristi kao osnov za napad na Sud i Tužilaštvo jeste nezadovoljstvo pojedinih političara odlukama u pojedinačnim predmetima, što nikada nije bilo niti može biti osnov za ocjenu rada bilo kojeg suda. I samo komentarisanje pojedinačnih odluka od političara, na način kako se to radi ovih dana, potpuno je neprimjereno i predstavlja najteži vid napada na nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija i podrivanje vladavine zakona.

Ne smijemo dozvoliti da nosioci pravosudnih funkcija budu izloženi političkim napadima, niti da im se prijeti smjenama ili sankcijama zbog obavljanja sudijske ili tužilačke funkcije. Pogotovo ne smijemo dozvoliti da nezadovoljstvo pojedinačnim odlukama uđe u parlamentarne diskusije kao legitiman osnov za bilo kakve ozbiljne političke zahtjeve. Sudije i tužioci su nezavisni u donošenju sudskih ili tužilačkih odluka, zato imamo profesionalno pravosuđe, i takvo pravosuđe jedino može garantovati pravnu državu. Ovo su osnovna načela zajednice demokratskih društava kojima pripadamo.

(noodls.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime