Saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Maglaj-Doboj, otežan promet vozila

0
8

Saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Maglaj-Doboj, otežan promet vozila

Maglaj, Doboj – Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj u blizini mjesta Poljice, saobraća se otežano, jednom trakom.

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz umjeren promet vozila. Zbog magle vidljivost je smanjena na pojedinim dionicama na 50 metara, a izdvajaju se dionice Konjic-Salakovac i Novi Travnik-Nević Polje-Kaonik.

Magle ima i na autoputu A-1 Kakanj-Sarajevo sjever-Tarčin i magistralnom putu M-5 Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, ali je vidljivost nešto bolja (100-200 metara).

Upozoravaju se vozači i na učestale odrone na brojnim putnim pravcima. Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Od puteva sa izmjenjenim režimom saobraćaja izdvajaju se magistralni put M-5 Sarajevo tranzit, gdje je zbog pomijeranja terena i dalje zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone (najveće dopuštene mase) i autobuse. Dok traje zabrana, pomenuta vozila saobraćaju kroz grad.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.
…………………..
U sklopu promotivnih aktivnosti BIHAMK-a povodom Međunarodnog dana žena, od danas pa do 09. marta snižene su cijene članarine za sve osobe ženskog spola .
……………………………..
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva jer oni smanjuju rizik pogibije u sudaru za oko 50% ako su pravilno postavljeni i korišteni. Zato VEŽITE SIGURNOSNI POJAS ZA VRIJEME VOŽNJE, BEZ OBZIRA KOLIKO MALA BILA RELACIJA NA KOJOJ VOZITE !
……………………………..
U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.
…………………………….
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Potoci-Mostar na dionici Šehovina-Zalik saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom do završetka sanacionih radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVI
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO
– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne mreže od 08 do 17 sati saobraća se jednom trakom u uliciBranilaca Hotonja (novi naziv ulice) od broja 30 do broja 196 i od broja 33 do naselja Poljine.
-Zbog izvođenja radova na opravci kanalizacione mreže u ulici Humska (kod Plavog granapa) saobraćaj će se od 09 do 15 sati odvijati jednom trakom od 02. do 05.03, kao i u dane 07. i 08.03. Dana 06.03. saobraćaj će u istoj ulici od 09 do 15 sati biti potpuno obustavljen na dijelu od raskrsnice sa ulicom Ruđera Boškovića do raskrsnice sa ulicom Orlovačka, izuzev za vozila stanara, pravnih i fizičkih lica sa sjedištem na ovom dijelu ulice Humska.
– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u uliciKalemova (od broja 14 do raskrsnice sa ulicom Omera Stupca).
– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže od 07 do 17 sati saobraćaj je obustavljen u ulici Bare kod Stupa.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime