Sanski Most: Zabrana rada nedjeljom

0
24

Sanski-Most-500x336Sanski Most – Izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu u zanatskim, zanatsko-uslužnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima na području općine Sanski Most, koje je Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo na posljednjoj sjednici, ukida se dosadašnja mogućnost rada nedjeljom pojedinih obrtničkih, trgovinskih i ugostiteljskih objekata.

Radno vijeme obrtničkih, trgovinskih i ugostiteljskih objekata na području sanske općine, Općinsko vijeće je definisalo odlukom iz 2008. godine kojom je određeno njihovo radno vrijeme, kao i radno vrijeme nedjeljom i ostalim neradnim danima.  Prema posljednjim izmjenama i dopunama ukida se mogućnost rada neradnim danom i nedjeljom za pojedine objekte koji su ranije bili obuhvaćeni ovom odlukom. Na ovaj način u potpunosti se ograničava radno vrijeme trgovina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, kioska i malih cvjećarskih radnji, a kojima je do sada bio dozvoljen rad nedjeljom u periodu od 8 do 12 sati. Isto tako, ovim izmjenama ukida se mogućnost rada i drugim zanatskim, zanatsko-uslužnim i trgovinskim objektima, kojima je shodno prethodnoj odluci bilo dozvoljeno obavljanje poslovnih djelatnosti nedjeljom u periodu od 1. juna do 1. oktobra u vremenu od 8 do 22 sata.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu rezultat je prihvatanja inicijative općinskih vijećnika koji su u nekoliko navrata aktuelizirali pitanje radnog vremena na području općine Sanski Most u dane državnih i vjerskih praznika, odnosno nedjeljom. S tim u vezi, pristupilo se pomenutim izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu, odnosno brisanju člana navedene odluke, kojim je bilo definisanio radno vrijeme za navedene poslovne objekte  neradnim danom odnosno nedjeljom.  Inače, nadzor nad provedbom odluke o radnom vremenu vrši Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno odsjek tržišne inspekcije, te nadležni organ javne bezbjednosti na području općine. Kako su naveli iz Općinske službe za razvoj, poduzetništvo i resurse, koja na lokalnom nivou uređuje ovu oblast, u posljednje vrijeme povećan je broj pritužbi građana zbog obavljanja djelatnosti neradnim danima, odnosno za vrijeme državnih praznika. Ova pojava posebno je izražena kod trgovinskih objekata koji na taj način obavljaju djelatnost van vremenskih okvira, koji su suprotni odluci o radnom vremenu. Iako su se više puta obraćali Kantonalnoj inspekciji, i tražili da poduzmu određene korake kako bi spriječili ovu pojavu, do sada nije bilo konkretnih odgovora, a općina Sanski Most putem svojih inspekcijskih organa trenutno nema direktnu nadležnosti u pogledu nadzora nad ovim problemom.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime