Sanski Most: Vodostaj Sane u mirovanju

0
0

radiosanaSanski Most – Vodostaj rijeke Sane, prema poslednjim informacijama iz Civilne zaštite Opštine Sanski Most, stagnira poslednjih nekoliko sati i trenutno iznosi 370 centimetara.

Dalji razvoj situacije, prema riječima šefa Civilne zaštite, Saida Ramića, zavisiće o razvoja vremenskih prilika i količine eventualnih padavina. On je rekao kako se situacija pažljivo prati te da je u proteklom periodu preduzeto niz preventivnih radnji.

 

Tako su pripadnici Civilne zaštite tokom protekle noći preventivno izgradili nasip uz rijeku Sanu na lokalitetu Gerzova. Za ove poslove su angažovani kamioni i građevinske mašine koji su dovozili zemlju te drugi građevinski materijal, a nasip je podignut na mjestu gdje se tokom majskih poplava Sana izlila iz korita i potom poplavila veći dio grada na desnoj obali. Iako se nivo vodostaja nalazi još uvijek ispod kritične tačke koja iznosi 380 centimetara, rast Sane je među građanima izazvao dosta uznemiranja i nervoze. T

 

akođer, dodatni problem predstavljaju i neistinite informacije koje pojedinci šire preko društvenih mreža. U Civilnoj zaštiti ističu kako su tokom protekle noći zatvoreni svi ispusti na nasipu uz Sanu te da se preduzimaju i sve druge preventivne mjere odbrane od mogućih poplava. U ovom trenutku nema opasnosti od izlijevanja Sane. Trenutno, najviše problema zadaje rijeka Bliha koja se izlila iz korita na području Fajtovaca, Donjeg Kamengrada i naselja Alagića polje te ugrozila više domaćinstava, ali se i njen vodostaj, kao i vodostaj Zdene trenutno nalazi u fazi mirovanja.

(6yuka)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime