Sanski Most: Uspješna priča o peletu

0
150

Sanski Most – U naselju Lušci Palanka već tri mjeseca vije se dim iz Fabrike peleta “Final Group”. To je u ovom trenutku tehnološki najmodernije postrojenje u Bosni i Hercegovini, a 28 radnika u tri smjene proizvodi 50 tona kvalitetnog bukovog peleta dnevno.

Biznis plan

Investicija od 7 miliona KM nije plod slučajnosti, ali je začetak oblikovao slučaj. Poduzetnik Besim Hrnić jedan je od trojice vlasnika i osnivača, a tu su još Nena Jakupović i Edo Balić. Kada je firma CDI, koja je privatizirala prijeratnu fabriku UNIS TIA, dospjela u finansijsku blokadu, Hrnić i Balić odlučili su da iz dobiti svojih kompanija “Beton-gala” i “Total trgovine” odblokiraju CDI i otpočnu “priču o peletu”.

– Uspjeli smo kod komercijalne banke, na osnovu biznis plana i našeg poslovnog rejtinga, dobiti kredit od 3 miliona KM. Založili smo kao hipoteku novonastalu fabriku, vrijednosti od 4 miliona, a i našim firma smo garantirali – govori Hrnjić.

Proizvodnjom se upravlja digitalizirano. Najveći dio postrojenja uradila je domaća kompanija “Kovan” iz Gračanice. Napravili su mlinove, sušaru, transportere i ostalo, a prva i posljednja mašina u proizvodnom lancu, drobilica i presa, proizvodi su njemačkih kompanija “Bruks” i “Andritz”.

Poslovni broj

U moćnu drobilicu idu trupci bukve i jele bez vještačkih aditiva. Pelet ima evropski standard N plus, kao i FSC certifikat. “Final Group” ima svoj poslovni broj u Briselu kao priznata evropska kompanija.

Za sada izvoze u Italiju, Austriju i Sloveniju, a imaju i brojne kupce u BiH.

Podjela posla

Trojica vlasnika podijelila su poslove. Jakupović se brine o nabavci sirovine, Hrnjić je zadužen za proces proizvodnje, a Balić za prodaju, piše Avaz.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime