Sanski Most: Uređenje vodotoka rijeke Blihe

0
6

11908942_1636544773301385_4681659176888838283_o-702x336_680_325_s_c1Sanski Most – Na području općine Sanski Most u toku su radovi na čišćenju i uređenju vodotoka rijeke Blihe. Pomenuti radovi započeli su prije nekoliko dana, i sprovode se u okviru Programa prevencije i zaštite od poplava kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Pomenutim radovima planirano je produbljivanje i čičćenje korita rijeke Blihe, a lokacija na kojoj se izvode radovi nalazi se nizvodno od mosta u naselju Pobriježje. Na ovoj dionici prije nekoliko godina urađena je regulacija vodotoka, te je izvšeno betoniranje obala. Međutim, unazad nekoliko godina došlo je do taloženja riječnog šljunka na kojem je izraslo divlje rastinje i koje je neophodno ukloniti.

Postojeća regulacija na ovom dijelu se spaja sa prirodnim vodotokom rijeke Blihe pod pravim uglom, te usljed porasta vodostaja dolazi do naglog izlijevanja rijeke i plavljenja objekata nizvodno od ove lokacije. Kako bi se umanjili pomenuti negativni efekti, projektom se planira čišćenje korita rijeke Blihe u dužini od 500 metara.Ovome dodajmo, da će u narednim danima uslijediti i čišćenje korita Pilješke rijeke koja protiče kroz Trnovu i ulijeva se u rijeku Sanu.

Pored čišćenje korita, pomenutim projektom planirana je i izgradnja potpornog zida od ušća u rijeku Sanu uzvodno u dužini od oko 1.600 m, kao i sanacija 4 mosta na pomenutoj dionici.

Ukupna vrijednost svih radova na ovim vodotocima je 88 000 konvertibilnih maraka, a projekt se realizuje od strane UNDP-a, uz partnerstvo i finansijsku podršku Vlade Švicarske i Švicarske razvojne agencije, kao i općine Sanski Most. Inače, projekt čišćenja riječnih korita, samo je jedan u nizu od uspješno započetih projekata, kojeg UNDP implementira na području općine Sanski Most, a koji imaju za cilj sanirati i ublažiti posljedice od poplava.

Inmedia.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime