Sanski Most: U upotrebu puštena automatska sijačica za proizvodnju rasada

0
11

sijacica

Sanski Most – Automatska sijačica za proizvodnju rasada, prva ovakve vrste na području cijele sjeverozapodne Bosne, danas je puštena u upotrebu u Sanskom Mostu.

Prema riječima direktora Zemljoradničke zadruge „Agrisan“, Senada Hadžibajramovića, radi se o sijačici koja je nabavljena donatorskim sredstvima, posredstvom zajendičkog projekta ove zadruge, Općine Sanski Most i UNDP-a, a njena vrijednost iznosi oko četrdeset hiljada maraka.

„Zahvaljujući ovom projektu uskoro ćemo postati lider kada je riejč o proizvodnji rasada u ovom dijelu zemlje. Naša zadruga je na ovaj način postala jedan od rijetkih certificiranih proizvođača rasadnog materijala u čitavoj Federaciji BiH.“, istakao je Hadžibajramović. Prema riječima Fehima Hadžiahmetovića, kapacitet ove sijačice je oko tri stotine hiljada jedinica rasada tokom godišnje sezone, te će proizvoditi sadnice većine povtlarskih kultura koje se uzgajaju u ovom podneblju.

rasad

„Proces proizvodnje je potpuno automatiziran, počevši od postavljanje podloge pa do sadnje sjemena, pri čemu je onemogućena bilo kakva mogućnost kontaminacije sjemena. Sem toga, na ovaj način se u značajnoj mjeri pojeftinjuje proces proizvodnje.“, istakao je Hadžiahmetović. Danas održanoj prezentaciji prisustvovali su i učenici Srednje poljoprivredne škole „Sanus futurum“.

(prijedor24.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime