Sanski Most: Pripreme za proljetnu sjetvu

0
12

ABSLIKE-sjetva_722026668Sanski Most – Novi tehnološki standardi u proizvodnji kukuruza i krmnog bilja, naziv je stručnog predavanja za poljoprivrednike koje je danas održano u prostoru Stare gradske vijećnice.

Organizator ovog stručnog predavanja bio je Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona zajedno sa općinskom Službom za razvoj, poduzetništvo i resurse, a predavači su bili profesori sa Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada. Cilj stručnog predavanja bio je upoznati poljoprivredne proizvođače sa novim tehnologijama i standardima u ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji, čijom primjenom je moguće povećati prinose u proizvodnji kukuruza i krmnog bilja. Ovom prlikom predavači su upoznali poljoprivredne proizvođače o značaju pravilnog uzgoja kukuruza i krmnog bilja, te su predstavljene najznačajnije vrste ovih kultura za predstojeću sjetvu. Jedan od predavača bio je i diplomirani inžinjer agronomije Rajko Laišić, koji je govorio o sjetvi i uzgoju kukuruza i krmnog bilja, te je preporučio proizvođačima da pred predstojeću sjetvu na vrijeme obezbijede dovoljne količine sjemena. S ciljem dodatne edukacije domaćih poljoprivrednika, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona i u ovoj godini nastavio je sa praksom organizovanja stručnih predavanja, a ovaj put akcenat je stavljen na upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa novim standardima i tehnologijama u ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji, istakla je Pervina Zulić, stručni saradnik Zavoda. Kukuruz i krmno bilje dragocjen su izvor stočne hrane koja se u najvećoj mjeri kod ovdašnjih poljoprivrednika koristi u proizvodnji mlijeka.

Ovo je posebno bitna činjenica za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Sanski Most, u kojoj je kao i na području cijelog Unsko-sanskog kantona iz godine u godinu sve zastupljenija proizvodnja mlijeka. Prema riječima Huseina Selimovića, predsjedika Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika, proizvodnja mlijeka u 2013. godini u Sanskom Mostu iznosila je 6 miliona litara, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine. Enes Tatarević, farmer iz Fajtovaca koji je bavi uzgojom muznih krava, trenutno u svojoj farmi ima 38 grla stoke, a od toga je 25 muznih krava. On ističe da redovno posjećuje sva predavanja vezana za oblast mljekarstva, jer se kroz ova predavanja farmeri upoznaju sa novim informacijama i novim tehnologijama kojeće ovaj posao učiniti profitabilnijim.

Organizovanje seminara i stručnih predavanja u zimskom periodu, idealna je prilika za poljoprivrednike da saznaju nove tehnike i standarde koje se primjenjuju u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, i na taj način spremno dočekaju proljeće i radove koji će uslijediti. Današnje predavanje izazvalo je veliki interes kod ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača, a predavanju su prisustvovali i učenici Srednje poljoprivredne škole „Sanus futurum“.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime