Sanski Most – Prijedor / Nastavak edukacije nastavnika osnovnih škola o mirovnom obrazovanju

0
4

ndc-prijedor

Sanski Most, Prijedor – U okviru nove školske godine i nastavka realizacije aktivnosti projektne linije “Mirovno obrazovanje / prevencija i upravljanje konfliktima u osnovnim školama”, u Hotelu “Zepter” u Dubici, 27-28.8.2016. održan je seminar za prosvjetne radnike iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta, u realizaciji trenerica Nansen dijalog centra (NDC) Prijedor.

Na seminaru je učestvovala multietnička grupa od 22 prosvjetna radnika, iz sedam prijedorskih osnovnih škola, tri škole iz Sanskog Mosta, kao i jedne škole iz Oštre Luke.

Učesnici su i ranije učestvovali na NDC edukacijama i realizovali aktivnosti programa u svojim školama na časovima odjeljenskih zajednica, i u saradnji sa trenericama dobili su nova saznanja i informacije o nastavku realizacije programa u školskoj 2016/2017. godini, razmijenili prethodno stečena iskustva i zajedno isplanirali obilježavanje Međunarodnog Dana mira koji će biti obilježen 21. septembra u Prijedoru i Sanskom Mostu.

Fokus radionica koje će se u školskoj 2016/2017. godini organizovati sa učenicima je poštovanje različitosti, i planirano je da se kroz interaktivni rad, između ostalih, obrade i teme kao što su identitet, predrasude, stereotipi, diskriminacija i vršnjačko nasilje.

S obzirom na važnost razgovora o navedenim temama, učesnici su istakli da će im informacije koje su dobili na seminaru biti veoma korisne u daljem radu sa učenicima.

Kao veoma važan segment ovog seminara, učesnici su prepoznali i upoznavanje / razmjenu informacija i iskustava u radu sa kolegama iz susjednih / međuentitetskih opština / gradova.

Pomenuti seminar je organizovan u okviru projekta koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

(inmedia.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime