Sanski Most: Potpisani ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta

0
7

most4-480x330Sanski Most – Načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić potpisao je ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa četiri poljoprivredna proizvođača iz Sanskog Mosta. Ugovori o zakupu potpisani su na period od deset godina, a poljoprivrednicima je u zakup dato oko šest hektara zemljišta.

Nakon raspisanog javnog poziva i provedene procedure odabira najpovoljnijih ponuđača, prethodno je Općinsko vijeće usvojilo odluku o odabiru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a koje se nalazi na području općine Sanski Most. Predmet ovog javnog poziva bio je zakup poljoprivrednog zemljišta koje se programom gospodarenja nalazi u vlasništvu države. Na pomenuti javni poziv Komisija za odabir najpovoljnijih ponuda zaprimla je samo četiri ponude koje su nakon razmatranja i prihvaćene.

Nakon što su završene sve procedure oko odabira, uslijedilo je potpisivanje ugovora, koji su pored općinskog načelnika i zakupaca, potpisani i od strane resornog kantonalnog ministra. Kako je ovom prilikom istakao načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić, općinska administracija je u proteklom periodu poduzela niz mjera za razvoj intezivne agrarne proizvodnje, a na ovaj način napravljen je još jedan u nizu iskoraka u rješavanju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, i njegovog stavljanja u upotrebu.

Obzirom da veliki broj poljoprivrednika za sada nema potpisane ugovore o zakupu, Mevlida Deumić, načelnica općinske službe za razvoj poduzetništvo i resurse je ovom prilikom pozvala i druge poljoprivredne proizvođače da se prijave na javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta, koji će uskoro ponovo biti raspisan. Prema podacima nadležne općinske službe, općina Sanski Most trenutno raspolaže sa oko 8000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje će u narednom periodu biti predmet javnog poziva za davanje u zakup zaintresovanim poljoprivrednim proizvođačima.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime