Sanski Most: Plantaža jagoda na površini od oko deset dunuma

0
19

Sanski Most – Kumalić kaže kako je po struci mašinski tehničar, a da se na proizvodnju jagoda odlučio prije pet godina. „Zbog nemogućnosti da pronađem posao, odlučio sam tada da zasadim jagode na površini od jednog dunuma. Postepeno sam povećavao zasađene površine, tako da sam se u potpunosti posvetio poljoprivrednoj proizvodnji.“, kaže Kumalić. Dodaje kako ove godine očekuje prinos od preko deset tona jagode koju plasira mahom na domaće tržište. Kaže kako primjenjuje recept sa zapada te da kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

„Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet i zdravstvenu ispravnost plodova koje jedu. Posebno su oduševljena djeca koja obožavaju jagode.“, kaže Kumalić, ističući kako mu je u poslu najveća podrška njegova supruga Hatka. Dodaje kako ostatak proizvoda plasira u ovdašnje trgovačke centre i prerađivačke kapacitete. Ističe kako je u proizvodnji jagoda izuzetno važna edukacija, islustrujući to vlastitim primjerom. „Prije pet godina, kada sam počinjao, nisam znao ništa o toj vrsti proizvodnje. Učio sam postepeno i danas me često pitaju za savjete u vezi s proizvodnjom jagoda.“, kaže ovaj poljoprivrednik. Prema njegovim riječima, u uzgoju ove kulture ima dosta posla, počevši od kvalitetne pripreme zemljišta i sadnica, preko njihove njege i prehranjivanja do samog branja. U ovim poslovima sudjeluju svi članovi porodice, a po potrebi se angažuju i sezonski radnici.

Kumalić u narednom periodu planira proširiti površine zasađene jagodom i kaže kako je pet dunuma zemljišta zasadio aronijom, bobičastom kulturom koja se u poslednje vrijeme sve više uzgaja na ovom području. Uvjeren je kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, dodajući kako samo treba zasukati rukave i vrijedno raditi.

(Hronika Sana/radio-krajina.com)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime