Sanski Most: Okrugli sto o posljedicama ratnih trauma

0
18

bscap0243_826977419Sanski Most – Okrugli sto na temu „Psihička trauma-žrtva i svjedok ratnog zločina“, održan je danas u Starom hotelu u Sanskom Mostu.

Organizator skupa bilo je Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, koje okuplja porodice ubijenih i nestalih iz ovog grada, a u njegovom radu učestvovali su predstavnici Kantonalnog tužilaštva za ratne zločine,  centara za socijalni rad, te udruženja logoraša i žrtava iz Ključa, Prijedora, Bosanskog Petrovca, Bihaća i Sanskog Mosta.

U proteklom periodu udruženje „Izvor“ organiziralo je grupu koju čine žrtve proteklog rata s područja Sanskog Mosta, Prijedora i Ključa.

“S grupom radi tim stručnjaka psihologa i dosadašnji rezultati na planu njihove socijalne rehabilitacije su veoma vidljivi”, kaže predsjednik Centra za mentalno zdravlje iz Ključa, Behzad Hadžić.

Žrtve koje su preživjele ratne strahote i strašna stradanja danas žive s dubokim ožiljcima trauma koje i danas utiču na njihove živote. Osman Talić iz Sanskog Mosta, bivši je logoraš koji je preživio zatočeništvo u nekoliko koncentracionih logora. Strahote koje je preživio tada, kako ističe, i dvije decenije poslije intenzivno proživljava.

Prema riječima organizatora, okruglim stolom se željela posvetiti pažnja psihičkim traumama i duševnim stanjima kroz koje prolaze žrtve agresije na BiH. Ova tema, kako je istaknuto, u dobroj mjeri je zanemarena u proteklom periodu, nije se dovoljno radilo na planu socijalne i individualne adaptacije žrtava i njihovom uključivanju u svakodnevni život.

(Cazin)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime