Sanski Most: Održano okupljanje „Mladih muslimana“

0
1

6a5987acf57e3a9992c3c4c808992447_XLSanski Most – Jučer (2. aprila) u gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu održano je četvrto po redu okupljanje mladih ljudi koji se nazivaju ‘Mladi muslimani’. Cilj ovakvih okupljanja je okretanje mladih ka pozitivnim i lijepim stvarima.

Posjetimo se, još 1939. godine jedna mala grupa intelektualaca, studenata, osnovala organizaciju Mladi Muslimani, uzimajući kao moto Kur’anski ajet: ”Stanje jednog naroda neće se izmjeniti sve dotle, dok se on sam ne izmjeni.” Osnovni cilj je bio okupiti muslimansku omladinu Bosne i Hercegovine, obrazovati je i odgojiti u duhu islama. Jučerašnje okupljanje sve svelo na identičan cilj, omogućiti mladima druženje i uživanje daleko od alkohola i drugih opojnih sredstava, kojima su nažalost u zadnje vrijeme sve češće podložni.

Udruženje Mladi muslimani u Sanskom Mostu, namjera očuvati uspomenu na osnivače prvog pokreta na području Bosne i Hercegovine, pratiti njihove ideje i naravno uključiti svoje. Na historijat događaja podsjetila je, članove udruženja, mlada Merjem Dizdarević. Enesa Kadirić je ukrasila atmosferu, izvođenjem ilahija.

Aladin Kaltak, član udruženja izjavio je da su bošnjaci nakon 1995 godine, po prvi put samostalno upravljaju državom. „To nije jednostavno, ali je svakako bolje od vremena u kom smo prije živjeli, ko je označilo strašno stranje muslimana Bošnjaka u dva rata, ali i u periodu između njih“. Dodaje, da mu je drago što je prisutovao okupljanju mladih, podržavajući svaku ideju i smatra da je glavni cilj buđenje nacionalne svijeti Bošnjaka.

Organizacija će se u narednom periodu nastaviti, radeći na prikupljanju većeg broja članova, obilasku sanskih džemata, pripremi za mjesec Ramazan i slično.

(Krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime