Sanski Most: Obilježena 24. godišnjica zločina na ušću Dabra

0
8

SANSKI MOST: Obilježena 24. godišnjica zločina na ušću Dabra

Sanski Most – Ispred spomen obilježja u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, obilježena je 24. godišnjica zločina počinjenog nad devetnaest logoraša koji su na današnji dan, 1992. godine, transportovani iz Sanskog Mosta u logor Manjača.

Organizator ovog događaja bilo je Udruženje logoraša Općine Sanski Most a prisustvovali su mu porodice stradalih logoraša, bivši logoraši, predstavnici općinske vlasti i društveno političkog života, zatim predstavnici Islamske zajednice te drugi građani. Na ovom mjestu su evocirane uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na našim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, ugušeno je devetnaest nevinih ljudi.

Prema izjavama svjedoka ovoga zločina, u kamionskoj prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, na izuzetno visokoj temperaturi, ponestalo je kiseonika, što je uzrokovalo patnju i strašnu smrt nevinih ljudi. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, zločinci su pokopali tijela ubijenih na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu. Prisutnima su se na ovom mjestu obratili glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, te predsjednik Udruženja logoraša, Nihad Ključanin.

Jedan od preživelih svjedoka zločina bio je i Osman Botonjić koji sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama. I poslije toliko godina Botonjić ističe kako su bolne uspomene na ovaj događaj kod njega i danas svježe, a najavio je kako će uskoro okončati pisanje autobiografske knjige u kojoj će opisati svoje patnje u logorima. Prisutnima se obratio predsjednik Saveza logoraša BiH, Jasmin Mešković, koji je također prisustvovao obilježavanju ovog događaja.

Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić obećao je podršku lokalnih vlasti u svim aktivnostima koji imaju za cilj rasvjetljavanje zločina te procesuiranje odgovornih za njihovo činjenje.Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje izgrađeno na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu.

Prije više godina,iz masovne grobnice koja je pronađena na ovom mjestu, ekshumirana su tijela devetnaestorice logoraša, Bošnjaka i Hrvata, koji su ugušeni u kamionskoj prikolici prilikom transporta u koncentracioni logor na planini Manjača. Na mjestu gdje se nalazila grobnica podignuto je spomen obilježje koje sjeća i opominje na ovaj strašni zločin.

IZVOR: logorasibih.ba

(usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime