Sanski Most / Napušteni i gladni psi dobit će savremeno sklonište

0
7

Sanski Most – Nakon osam mjeseci pregovaranja i neispunjenih obećanja iz Udruženja ‘Srce za šapu’ shvatili su da od Općine Sanski Most i načelnika Mustafe Avdagića neće dobiti zemljište za premještanje skloništa za napuštene pse sa sanske deponije.

Ali, to ih nije zaustavilo na putu ostvarenja cilja koje su sebi postavili u augustu prošle godine, kada su prvi put došli na deponiju i vidjeli zastrašujući prizor gladnih, žednih, bolesnih i uginulih pasa, naveli su u saopćenju.

Kao što su to do sada već dokazali svojim radom i rezultatima, njihovi planovi su ozbiljni, a naša volja čvrsta. Članovi Upravnog odbora udruženja Srce za šapu, dr. Dževad Karabeg i Eni Kurtović, vlastitim sredstvima kupili su parcelu veličine 18.500m2 za izgradnju novog skloništa, koja je ustupljena Udruženju na korištenje i za izgradnju novog skloništa za pse u Sanskom Mostu koji će ispunjavati uvjete propisane Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Njihov prvi korak je čišćenje dijelova parcele koji su zarasli u šiblje, postavljanje dovoljno čvrste ograde koja će dugoročno onemogućiti izlazak pasa, postavljanje unutrašnjih ograda za odvajanje različitih kategorija pasa, drenaža i priprema terena i izgradnja kućica za pse, te dovođenje vode i struje.

Na temelju preporuka koje su dobili od Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, psi smješteni u skloništu primili su viševalentnu vakcinu i tablete protiv parazita, kako bi se spriječilo širenje bolesti na ekološki čistom i nezaraženom zemljištu. Revakcinacija se treba obaviti nakon četiri sedmice, kada će psi biti spremni za preseljenje u svoj novi dom.

Njihova je procjena da će samo za hitne građevinske radove u narednih mjesec dana trebati 41.900 KM. U ovom trenutku im je neophodna podrška svih – prijatelja životinja, javnih institucija, poduzeća, dijaspore i nevladinih organizacija koje pozivaju da se pridruže da pse sa deponije što prije presele na novu, ekološki čistu lokaciju koja će im osigurati zdrav i sretan život do udomljenja, a grad Sanski Most osloboditi jednog velikog problema.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime