Sanski Most: Identifikacijski centar Šejkovača radi u teškim uslovima

0
18

Centar za identifikaciju posmrtnih ostataka lica stradalih u minulom ratu Šejkovača, gdje se obavlja identifikacija žrtava, radi u jako teškim uslovima. Ispunjava se minimum uslova koji su potrebni za rad jednog objekat, a to je da hala, koja nije prikladna ni za skladište, ima vodu, struju i police na kojima su poredane vreće sa posmrtnim ostacima.  ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Sanski Most – Ispunjava se minimum uslova koji su potrebni za rad jednog objekta, a to je da hala, koja nije prikladna ni za skladište, ima vodu, struju i police na kojima su poredane vreće sa posmrtnim ostacima.

Jedna do druge vreće sa zakačenim oznakama čekaju neko bolje vrijeme kada će neko na njima napisati imena onih čije kosti čuvaju.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je ovih dana Šejkovaču. Dočekala nas je uobičajena tišina i težak miris.

Da uslovi rada u Šejkovači nisu na zadovojavajućem nivou, potvrdila je i glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

– Činjenica je da se ispunjava minimum nekakvih uslova, u smislu da je objekat obezbjeđuje policija i ima osnovne stvari, kao što su voda i struja, te da su tijela smještena na policama. To je jedino što u ovom trenutku možemo pružiti, odnosno jedini objekat koji imamo, a koji zadovoljava i taj minimum uslova koje smo mi postavili. Činjenica je da tijela stoje na policama i sa nekog ljudskog stajališta smatramo da bi to nekako moglo biti bolje. Ali posmrtni ostaci, gdje je ostao samo skelet, gdje nema tkiva, svakako se neće držati u rashladnim uređajima – naglasila je Čengić.

Također, u Šejkovači postoje posmrtni ostaci koji na identifikaciju čekaju niz godina, neki od njih i više od decenije možda skoro i dvije, jer za njih nikada nije došao DNK nalaz. Kroz ovaj centar je prošlo više od 2.000 posmrtnih ostataka. Otvoren je odmah nakon što je počeo proces traženja nestalih, oko 1997. godine.

U Centru se trenutno nalazi više od 280 posmrtnih ostataka koji već niz godina čekaju na identifikaciju, ali i još 622 kosti koje su pronađene prošle godine na lokalitetu Jakarina Kosa, na području općine Oštra Luka kod Prijedora.

– U ovom trenutku oni su uglavnom neidentificirani. Zapravo, u narednom periodu, plan je da se izvrši revizija posmrtnih ostataka i u ovom centru. Do sada je revizija završena u tri centra i u završnoj fazi je u dvije mrtvačnice – pojasnila je Čengić.

Revizija, koja će trajati najvjerovatnije i u naredne dvije godine, u završnoj je fazi u Visokom i Komemorativnom centru u Tuzli, a definitivno je završena u Nevesinju, Mostaru i Goraždu.

– U narednom periodu planira se raditi revizija posmrtnih ostataka u Šejkovači. Nakon završene revizije očekujemo nove identitete. Dakle, osnovni cilj pregleda svih posmrtnih ostataka jeste da se dođe do novih identiteta, ali će se utvrditi i stvarno stanje i u ovom centru – istakla je Čengić.

Naglasila je i da postoji inicijativa da se centralizira pitanje svih mrtvačnica i spomen kosturnica u BiH.

– Dakle, nakon završene revizije moguće je da će neke biti ukinute, neće više postojati, a neke će ući u ideju centralizacije svih mrtvačnica. Tek kada se završi proces revizije, mi ćemo znati stvarno stanje u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača. Ono što sada možemo reći jeste da uslovi nisu zadovoljavajući. Činjenica je da se ispunjava minimum nekakvih uslova u smislu da objekat obezbjeđuje policija i ima osnovne stvari, kao što su voda i struja, te da su tijela smještena na policama – poručila je Čengić.

U BiH postoji 12 mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju gdje su smješteni posmrtni ostaci koji su ekshumirani, a pretpostavlja se da je riječ o žrtvama iz proteklog rata. Posmrtnih ostataka u ovih 12 objekata ima najmanje 3.000.

Na području Bosanske Krajine do sada je otkrivena više od 130 masovna grobnica, od čega samo u Prijedoru i okolici više od 60 grobnica. Samo na prijedorskom području bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje, a za vrijeme rata u Prijedoru i okolici ubijeno je najmanje 3.500 osoba, uglavnom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U BiH se još traga za više od 7.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime