Sanski Most: Gradiće se 25 stambenih objekata za povratnike

0
13

Sanski Most – Sporazumom o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je potpisan u Vladi Federacije BiH, označen je početak rekontrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica u 20 općina na području Federacije.  Među općinama u kojima će ovaj projekt biti implementiran je i Sanski Most u kojem će biti biti izgrađeno 25 stambenih jedinica namijenjenih porodicama koje se žele vratiti na prijeratne adrese.

Na ovaj način naša zemlja je uključena u realizaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma , a kroz regionalni projekt stambenog zbrinjavanja u BiH, Hrvatskoj, Srbiji  i Crnoj Gori odnosno državni potprojekt stambenog zbrinjavanja.  Do sada je urađeno mnogo na implementaciji četiri potprojekta u našoj zemlji, a rezultati su vidljivi zahvaljujući angažmanu općinskih i viših organa vlasti, kazala je Semiha Borovac, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice

Vrijednost svih projekata stambenog zbrinjavanja u BiH je 41 milion eura. Izgradnja 350 stambenih jedinica koje će se graditi u Federaciji BiH je 6,5 miliona eura, kazao je  resorni federalni ministar Edin Ramić dodajući da su ovo  sredstva   Evropske  unije, Vlade SAD-a, ali drugih donatora koji  godinama pomažu našoj zemlji. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, odnosno sveukupno oko 74.000 korisnika.Ukupna vrijednost ovog programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 miliona KM.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime