Sanski Most: Donatori i volonteri održavaju rad Javne kuhinje

0
73

sanski_most11312312312Sanski Most – Bez redovnih humanitarnih akcija prikupljanja kurbanskoga mesa ova javna kuhinja ne bi mogla egzistirati.

U okviru Centra „Fenix“ u Sanskom Mostu, pored staračkog doma i centra podršku majkama i djeci, gotovo 14 godina godina funkcionira  javna kuhinja, jedina u ovoj općini.

U ovoj ustanovi šest dana u sedmici pripremaju se obroci za 150 korisnika, starih i iznemoglih te socijalno ugroženih Sanjana. Javna kuhinja finansira se iz donatorskih sredstava uz redovnu pomoć općine u iznosu od 330 KM, te proizvodima uzgojenim u vlastitim plastenicima.

Korisnici Javne kuhinje u Sanskom Mostu su socijalno ugroženi građani Sanskog Mosta, iznad 60 godina starosti, a koji su  korisnici stalne novčane pomoći Centra za socijalni rad,  građani sa primanjima nedovoljnim za život, te invalidi.  Za njih se svakoga dana, osim nedjelje, u ovoj kuhinji pripremaju topli obroci.

Iako je javna kuhinja u Sanskom Mostu opremljena za svakodnevnu pripremu oko 300 obroka, nažalost novčana sredstva koja primaju nedovoljna su da bi radili u punom kapacitetu.

Bez redovnih humanitarnih akcija prikupljanja kurbanskoga mesa ova javna kuhinja ne bi mogla egzistirati. Veliku ulogu u toj akciji imaju Sanjani koji žive van granica BiH, a koji godinama pomažu rad kuhinje. Ne treba izostaviti ni volontere iz Austrije i Francuske koji svakodnevno dostavljaju 60 obroka nepokretnim korisnicima kuhinje, te pomažu tokom radova u plastenicima.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime