“Samo Srbin u Predsjedništvu”: Dodik iz RS-a “protjeruje” Sejdića, Fincija i Pilava

0
3

Milorad Dodik i Dragan Čović

Sve je dalji dogovor o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine. Umjesto pronalaska kompromisa s ciljem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stranke u čijim se rukama nalazi ključ za rješavanje tog pitanja se trude na svaki mogući način spriječiti dogovor.

Ne odnosi se to samo na Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH i nerealne zahtjeve te stranke s ciljem osiguravanja neupitne pozicije u institucijama vlasti, već i na njihove političke partnere iz Banje Luke. Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je, sudeći prema posljednjim izjavama, odlučio onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ponajviše se to odnosi na presudu u predmetu “Pilav”, prema kojoj je Sud u Strazburu zaključio da su Bošnjacima u entitetu Republika Srpska (RS) prekršena prava s obzirom da se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH. Iako je prethodno postojala načelna saglasnost političkih aktera u tom entitetu da se provedba presude riješi brisanjem etničke odrednice te da se ne bira član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda već član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, Dodik je odlučio povući tu saglasnost.

Najavio je čak pokretanje inicijative za redefiniranje prethodne saglasnosti i “vraćanja stavu da se bira Srbin u Predsjedništvo BiH”.

– Pokušat ću da okupim druge političke partije iz RS-a i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije – rekao je Dodik.

“Nemrdanje sa te pozicije” u prijevodu znači opstruiranje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, a samim tim i opstruiranje funkcionalnosti i evropskog puta BiH. Provedba tih presuda je ključni preduvjet za približavanje BiH Evropskoj uniji (EU), a domaće političke snage već gotovo deceniju ne uspijevaju postići dogovor po tom pitanju.

Uzimajući u obzir čvrsto partnerstvo Dodika i Čovića, teško je povjerovati da je iznenadna inicijativa predsjednika SNSD-a plod slučajnosti ili ideja koja je nastala bez koordinacije sa kolegom iz HDZ-a BiH. Stavovi te dvije stranke jasni su indikatori postojanja političkih snaga u našoj zemlji koje nastoje po svaku cijenu spriječiti ulazak BiH u EU.

Izvor: Faktor

 


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime