Samit OIC-a: Poziv članicama da pojačaju ekonomske veze sa BiH

0
1

OIC

Turska, BiH – Izetbegovićeva inicijativa o formiranju Evropske grupe, kako je Faktor i najavio, dobila punu podršku i uvrštena je u završni dokument Samita u Istanbulu

Konferencija islamske saradanje (OIC), kako je i najavio Faktor, podržala je inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o formiranju Evropske grupe pri ovoj organizaciji. Uz to, sa Samita je upućena posebna podrška našoj zemlji.

Izetbegovićev prijedlog uvršten je u završni kominike 13. Samita OIC-a koji je održan u Istanbulu, što je značajan diplomatski uspjeh naše zemlje, s obzirom na to da imamo status posmatrača. Sve zemlje članice OIC-a pozdravile su uspostavljanje Kontakt grupe za muslimane u Evropi.

Islamofobične tendencije

U dijelu završnog dokumenta, obrazlažući potrebu za formiranjem ovakve grupe, Konferencija je izrazila duboku zabrinutost zbog porasta napada koji imaju za cilj džamije i drugu vrstu imovine koja pripada muslimanima. Konferencija je također primijetila da je nedavni priliv migranata sa Bliskog istoka u Evropu dodatno pogoršao ksenofobčne i islamofobične tendencije u evropskim zemljama.

-Ksenofobični postupci i osjećanja su dodatno podstaknuta populističkom retorikom krajnje desničarski nastrojenih političkih stranaka zbog kratkovidnih političkih interesa. Diskriminatorski diskurs sije sjeme podjele unutar društava i potkopava muslimanski osjećaj pripadnosti i njihovo povjerenje u društvu u kojem žive. Na konferenciji je istaknuta važnost ne korištenja islamofobičnih i ksenofobičnih tendencija u društvu kao alat za popularne politike. Također tvrdi da mediji i političari igraju važnu ulogu u usmjeravanju društava na odgovoran način po tom pitanju. U tom smislu, Konferencija je pozdravila uspostavljanje Kontakt grupe za muslimane u Evropi, navodi se u kominikeu.

Intenziviranje saradnje

Poseban dio u završnom dokumentu Samita posvećen je Bosni i Hercegovini. Upućen je poziv svim zemljama članicama OIC-a da intenziviraju ekonomske veze s našom zemljom.

-Konferencija je pozvala je sve države članice da intenziviraju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno da intenziviraju svoje ekonomske veze sa zemljom za dobrobit i prosperitet države i njenih naroda, zaključuje se u dokumentu.

Udružiti snage u BiH

-Konferencija je potvrdila svoju solidarnost sa vladom i narodom Bosne i Hercegovine. Pozvala je sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da udruže svoje snage u cilju ubrzanja procesa reformi na putu ka izgradnji bolje budućnosti ove zemlje i njenih naroda, navodi se u kominikeu.

(E. H./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime