Salkić: Vrijeme je da NSRS usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

0
22

news-2015-April-ramiz_salkic_2015_654498942BiH – Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić upitit će u Narodnu skupštinu RS-a (NSRS) na usvajanje Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Očekivao sam da će uputiti predsjednik RS-a Milorad Dodik s obzirom na to da je posjetio Memorijalni …

… centar u Potočarima i uvjerio se šta se tamo desilo. S obzirom na to da predsjednik RS-a to nije učinio, učinit ću ja, kao potpredsjendik, svjestan svih okolnosti koje mogu nastupiti nakon toga – rekao je Salkić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Smatra primjernim da nakon 20 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, zašićenoj zoni UN-a, te nakon presuda Haškog tribunala i presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj je također rečeno da je počinjen gonocid od Vojske i policije RS-a, kao i nakon i pojednačih presuda, da se u NSRS usvoji ova rezolucija.

– Mislim da je primjereno da i NSRS, kao najviše zakonodavno tijelo usvoji tu rezoluciju i priključi se Evropskom i parlamentima jednog velikog broja zemalja u svijetu, koje su osudile genocid u Srebrenici i time ispuni svoju civilizacijsku obavezu da osudi to što se desilo na njenoj teritoriji – rekao je Salkić.

Očekuje da će se Rezolucija naći na narednoj sjednici NSRS-a i da će poslanici glasati po svojoj savjesti.

– A mogućnosti su dvije, da budete za ili protiv ove rezolucije – rekao je.

U tom dokumentu se, kaže, govori o osudi svih zločina koji su počinjeni u BiH i izražava pijetet  svim žrtvama i uvjerenje da se njome doprinosi miru i pomirenju.

Također se u rezoluciji poziva da se izvrši personilizacija ratnih zločina da bi se skinula kolektivna odgovornost s naroda.

Potpredsjednik RS-a je negirao tvrdnje da predlaganje ove rezolucije ima veze s kongresom SDA i da je to potpuno neumjesno dovoditi u vezu s bilo kojim događajem u BiH.

– Rezolucija je moralno, a ne političko pitanje – ukazao je Salkić i naveo da se mora dovesti dokraja da RS, odnosno njen najviši zakonodavni organ osudi genocid u Srebrenici.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime